Afbeelding
G. Brokelman

Liturgische voorwerpen ‘De Kapel’ uitgedragen

zo 13 maart 2022 Hardenberg

Zondag13 maart werden na een bewogen dienst in ‘De Kapel’ de paaskaars, de doopschaal, de kanselbijbel en het avondmaal gerei de kerk uitgedragen, want na ruim honderd jaar zijn de deuren van ‘De Kapel’ in Schuinesloot gesloten.

Het afgelopen weekend, 12 en 13 maart 2022, nam de protestantse Emmaüsgemeente van Lutten-Slagharen-Schuinesloot afscheid van de Kapel. Dat wilde de kerkenraad niet zomaar ongemerkt voorbij laten gaan. Voor veel inwoners van Schuinesloot is de Kapel een belangrijk onderdeel van het leven geworden; ze zijn er gedoopt, hebben er belijdenis gedaan, zijn er getrouwd en hebben er gerouwd, alles in verbondenheid met God, familie, vrienden en medegemeenteleden. Dit weekend werd er aan de afsluiting van dit tijdperk ruim aandacht geschonken. Op beide dagen was er een afwisselend en waardig programma.

Op zaterdagmiddag stonden de deuren open voor iedereen die nog een keer binnen wilde lopen. Er kon geluisterd worden naar orgelspel door de organisten en er was een fotoreportage te zien over ruim een eeuw kerkgang in het dorp.

Zondagochtend in de afscheidsdienst, werd door ds. Harry Hoogeveen aandacht besteed aan de emoties die ontstaan bij de sluiting van een kerk. Maar ook sprak hij woorden van bemoediging; “de Kapel gaat wel dicht, maar God zal er altijd zijn”. We vierden samen het Heilig Avondmaal en de gospel folkband ‘we4Him’ trad op. De voorzitter van de kerkenraad bedankte alle vrijwilligers die zich al die jaren hebben ingezet om de erediensten in de Kapel mogelijk te maken. Na de zegen droegen enkele gemeenteleden de paaskaars, doopschaal, kanselbijbel en het avondmaal gerei naar buiten, de koster sloot de deur en de klok luidde als afscheid. Een waardige en waardevolle afsluiting die emoties opriep, maar zeker ook goede en blijvende herinneringen.

Afbeelding
Afbeelding