Afbeelding
G. Brokelman

Nieuwe fietsbrug in het gebied de Ommermars

di 8 maart 2022 Hardenberg

Het gebied Ommermars ligt aan de rand van de kern van Ommen en wordt begrensd door de Vecht, het Ommerkanaal en de Varsenerdijk. Na een gedegen voorbereiding worden de plannen vanuit het burgerinitiatief nu werkelijkheid: het gebied wordt toegankelijk gemaakt voor iedereen, met ruimte om te spelen en struinen langs de Vecht.

Het overgrote deel van het onderhoud van dit gebied komt te liggen bij het burgerinitiatief Ommermars en pachters van de grond. Er moet een nieuwe fietsbrug gerealiseerd worden in het fietspad Zuidermars. Het college van B en W van de gemeente Ommen heeft besloten om het beheer te doen van de nieuwe fietsbrug. Er wordt jaarlijks een bedrag van 1000 euro gereserveerd. 

Het huidige fietspad Zuidermarsweg gaat in een rechte streep door het plan Ommermars. De fietsbrug gaat een onderbreking vormen in de fietsroute. Het water vanuit de Vecht stroomt onder de brug door de Ommermars in. De brug wordt duurzaam gebouwd met stalen hoofdliggers en een kunststof brugdek met slijtlaag en heeft hierdoor een levensduur van tenminste 40 jaar. In het fietspad zal een duiker en vee roosters worden aangelegd. Deze worden eigendom van de gemeente Ommen.

Het burgerinitiatief heeft het voornemen een vogelkijkvoorziening te realiseren op grond van Stichting Heidehof. De bestemming is natuur. Deze laat in principe geen bouwwerken toe. Een vogelkijkvoorziening staat wel in dienst van de bestemming. Het college van B en W heeft ermee ingestemd dat deze vogelkijkvoorziening aangevraagd kan worden.