Zonneparken op landbouwgrond?

di 8 maart 2022

In de afgelopen week kon op www.detoren.net worden gereageerd op de stelling: “Grootschalige zonneparken mogen aangelegd worden op landbouwgronden”. 63 mensen gaven hun mening. 1,6% van hen is het volmondig eens met de stelling. Zij zien geen andere oplossing om voldoende duurzame energie op te wekken. De meeste respondanten, 61.9%, vindt grote zonneparken in een agrarische gemeente als Hardenberg juist helemaal geen optie. Ten minste niet op landbouwgronden, die moeten we behouden. Ruim een derde van de stemmers, 36,5% vindt dat een zonnepark op landbouwgrond mogelijk moet zijn, maar dat eerst alle ruimte op daken benut moet worden.


De politieke partijen hebben elk hun reactie gegeven op de stelling. De PvdA vindt dat landbouwgrond bij voorkeur gebruikt moet worden voor landbouw en niet voor zonnepanelen. Dat is ook niet nodig omdat in Hardenberg minder dan 13% van de daken is voorzien van zonnepanelen.

GroenLinks vindt dat daken goed benut moeten worden, maar wijst zon op land niet af. Wel moeten eventuele parken worden aangelegd met oog voor de omgeving. Zonne-energie kan ook een nieuw verdienmodel zijn voor agrariërs.

D66 constateert dat agrariërs alle beschikbare landbouwgrond hard nodig hebben om te extensiveren, een opgave die lastiger is dan de energietransitie. Mocht er toch ruimte zijn voor een zonnepark, dan moeten omwonenden kunnen meeprofiteren. Maar in eerste instantie moeten daken worden benut. D66 wil daarom af van overmatig subsidiëren van zonneparken.

Bij 50PLUS staat duurzaamheid hoog in het vaandel, maar grootschalige zonneparken op landbouwgronden horen daar niet bij. Eerst moeten alle bedrijfspanden en gemeentelijke gebouwen worden voorzien van panelen.

Ook het CDA vindt dat vooral de daken in onze gemeente moeten worden benut, zodat landbouwgrond kan worden gespaard. Wel moeten agrariërs, binnen hun eigen bouwvlak, panelen kunnen plaatsen om het bedrijf duurzamer te maken.

Volgens OpKoers.nu moeten grootschalige zonneparken op landbouwgrond mogelijk zijn, maar moeten eerst daken vol worden gelegd. Een andere voorwaarde is draagvlak bij de inwoners. Lokaal eigendom moet het uitgangspunt zijn.


VVD en CU hebben hun standpunt niet bekendgemaakt. Lees de volledige reacties op www.detoren.net.