Afbeelding

Mooie lenteachtige ontwikkelingen

ma 7 maart 2022

Eindelijk lente in huis! Lekkere temperaturen beleven we dit soort dagen in Overijssel en de ijskoude nachten zijn voorlopig voorbij. En koud was het naar maandag met boven de Brabantse zandgronden strenge vorst (Uden had -10,3 graden vlak boven het perceel).

Bij Heino KNMI daalde de temperatuur boven het gras tot -9 graden. De heer Stokvis uit Den Ham meldde zich met een laagste temperatuur van bijna -6 graden (ooghoogte) in de tuin. 

Op ooghoogte vroor het dus veelal matig en daarmee was het even koud als tijdens Kerst. Dat geeft direct aan hoe vorstarm de voorbije winter is geweest. De nacht naar woensdag was de laatste koude en vanaf nu komen de minima dichter bij de 5 graden uit dan bij het vriespunt. Vooral de dagtemperaturen springen in het oog. Het lijkt warempel lente met maximale temperaturen van ruim 15 graden dezer dagen. Bij de gratie van de breeduit schijnende maartzon wordt het nog extra warm in de tuin of op het balkon. Op beschutte en zonnige stekken is het ronduit goed toeven bij zo’n 20 graden. De wind is inmiddels geruimd naar het zuidoosten door een wegtrekkend hogedrukgebied in oostelijke richting. De zuidooster waait doorgaans met kracht 4 boven open gebieden. 

Een diepe oceaandepressie komt geleidelijk naar het vasteland van Europa maar zal waarschijnlijk niet verder doorstoten. Wel komen de vangarmen van dat laag naar onze contreien in de vorm van enkele belegen regengebieden. Tijdens het weekend is daardoor wat lichte regen mogelijk, maar er vallen geen grote sommen in Noordoost-Overijssel. Volgende week blijft de dagtemperatuur op peil en kunnen de nachten weer kouder worden.

Het weerbeeld zal zijn drogende karakter wel behouden in grote lijnen. Maart zal waarschijnlijk een droge maand worden in tegenstelling tot die kletsnatte sprokkelmaand.

Februari behoorde tot de vijf natste sprokkelmaanden van de afgelopen honderd jaar.

Langetermijnprognoses van onder andere het Europese weercentrum voorzien een te droog en ook te warm voorjaar. De buffer water die de afgelopen winter viel is dus mooi meegenomen tegen eventueel zeer droge fases die nog aan zet kunnen komen straks.

Marc Putto

www.weerprimeur.nl