Afbeelding

Bewoners Vogelsbuurt ervaren geluidsoverlast van N34

vr 4 maart 2022 Hardenberg

Voor de reconstructie van de N34 is een bestemmingsplan opgesteld. Bij het opstellen van het bestemmingsplan is er veel discussie geweest over te verwachten intensiteit van het verkeer op de weg. Het college van B en W geeft in een brief aan de Gemeenteraad het volgende aan.

Op de N34 is de snelheid verhoogd van 80 naar 100 km per uur. Met name bij bewoners van Marslanden en Heemse (Vogelbuurt) leverde dit vragen op. Bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om na afloop van de werkzaamheden aanvullende geluidonderzoek te doen of de doelstellingen zijn behaald. De Provincie Overijssel is als wegbeheerder verantwoordelijk voor de geluidsproblematiek. De verschillende onderzoeken zijn uitgevoerd en het huidige bestemmingsplan toont aan dat de N34 aan de wettelijke geluidsvoorschriften voldoet. Dit neemt echter niet weg dat omwonenden geluidsoverlast ervaren.

De klachten komen uit Holthone en vanuit de bebouwde kom van Hardenberg. De klachten in Holthone en omgeving richtten zich vooral op de geluidsoverlast van vrachtverkeer. Sommige vrachtwagens produceren veel lawaai. De Provincie heeft in 2020 diverse onderzoeken uitgevoerd om te achterhalen waarom bepaalde voertuigen meer geluid produceerden dan andere. De onderzoeken hebben geen duidelijke oorzaak kunnen aanwijzen. Er zijn een paar kleine maatregelen getroffen. Vanuit Holthone zijn op dit moment geen klachten meer laat het college weten in een brief aan de Gemeenteraad. Bij een aantal inwoners en het plaatselijk belang Heemse is er nog steeds behoefte aan uitleg van de wet- en regelgeving rondom geluid van een dergelijke weg. Op 3 februari hebben een aantal inwoners van de Vogelbuurt in Hardenberg een breed ondertekende petitie overhandigd aan wethouder Te Rietstap. De petitie is erop gericht om een geluidswal te realiseren. De ingediende petitie heeft gemeente Hardenberg doorgestuurd aan de Provincie Overijssel met het verzoek om dit serieus te bekijken. Ook is de provincie Overijssel verzocht om op korte termijn een bijeenkomst te organiseren waarbij de provincie Overijssel een toelichting geeft over de geluidsproductie van de N34. Gemeente Hardenberg zal deze bijeenkomst bekendmaken via diverse stakeholders. Alle inwonende en anderen geïnteresseerd zijn dan welkom. De Provincie gaat een toelichting geven op de geschiedenis en de huidige situatie en zal aangeven wat de huidige mogelijkheden voor de omwonenden.