Afbeelding

Gebouw bij Spartelvijver wordt vernieuwd

do 3 maart 2022 Hardenberg

Het gebouw bij de Spartelvijver in Sibculo waarin het verkooppunt, toiletten en douches zijn gehuisvest, wordt grondig opgeknapt. Het gebouw wordt gerenoveerd, verduurzaamd en deels aangepast zodat het meer maatschappelijke functies kan vervullen.

De Spartelvijver is een in een natuurlijke omgeving gelegen voormalige zandafgraving die nu is ingericht als recreatiegebied. Bezoekers komen naar de recreatieplas om er te zonnen, zwemmen, vissen of te schaatsen als er ijs ligt. Rond de plas liggen wandelroutes en een mountainbikeroute. Ook worden hier evenementen georganiseerd als de Aqua-klimcross en Het Allermooiste Feestje. De Plaatselijk Belang Sibculo (PBS) verzorgt het beheer van de Spartelvijver. Het Spartelvijvergebouw beschikt over sanitaire voorzieningen en douches voor gebruikers van de Spartelvijver en als er wordt geschaatst wordt het gebouw gebruikt voor EHBO en als kantine voor de vrijwilligers. Daarnaast gebruikt PBS het gebouw voor vergaderingen. Het gebouw is echter verouderd en de indeling is niet geschikt voor de functies waarvoor PBS het gebouw nodig heeft.

PBS wil het gebouw daarom graag opknappen en de indeling aanpassen, waardoor er meer dorpsgerelateerde activiteiten in het gebouw kunnen plaatsvinden. Met een bepekte aanpassing wordt een ruimte gerealiseerd die geschikt is voor bijeenkomsten tot circa tien personen. Daar kan PBS dan spreken met inwoners over hun mogelijke problemen, bijvoorbeeld met inloopavonden. Op dit moment moet daarvoor ruimte elders worden gehuurd. In het gebouw kan dan ook een vaste EHBO-post worden ondergebracht zodat daarvoor niet langer tijdelijke voorzieningen hoeven te worden getroffen bij evenementen als Het Allermooiste Feestje en de Aqua-klimcross en tijdens het schaatsen.

Nu het gebouw een opknapbeurt krijgt, wordt het gebouw ook meteen verduurzaamd door het aanbrengen van gevel- en dakisolatie, kunststof kozijnen met isolatieglas en LED-verlichting.

Bijdrage in de kosten

De gemeente Hardenberg, eigenaar van het gebouw, heeft voor de renovatie in totaal 76.000 euro gereserveerd. PBS draagt zelf 9.000 euro bij middels de inzet en bijdrages van dorpsbewoners. PBS heeft ook toegezegd het dagelijks beheer en onderhoud aan het gebouw voor haar rekening te nemen.