Afbeelding

“Meer inzetten op groen gas”

wo 2 maart 2022 Hardenberg

De gemeente Hardenberg moet stoppen met het afnemen van fossiel gas uit Groningen of Rusland en meer inzetten op groen gas, bij voorkeur lokaal geproduceerd. Dat vinden PvdA, GroenLinks, 50PLUS en D66. De vier fracties dienden op dinsdag 1 maart een motie in waarin ze het college opdragen om over te schakelen op groen gas.

PvdA, GroenLinks, 50 PLUS en D66 wijzen erop dat de gaswinning in Groningen binnenkort wordt beëindigd en vinden afhankelijkheid van gas uit Rusland onwenselijk in het licht van de Russische invasie in Oekraïne. In de ingediende motie sommen de vier fracties daarnaast een reeks andere voordelen van biogas op. Zo draagt de productie van groen gas bij aan het terugdringen van de ammoniakemissie en wordt er stikstofruimte gecreëerd voor woningbouw. Het restproduct digestaat kan worden gebruikt als bemesting en vervanging van kunstmest, waarbij de fracties aantekenen dat de kunstmestproductie in Nederland circa 25% van het totale energieverbruik in Nederland veroorzaakt. Voor agrarische ondernemers kan de productie van groen gas en de verkoop van digestaat een (bijkomende) nieuwe inkomstenbron zijn.

De vier fracties vinden dat Hardenberg het voortouw moet nemen in de verdere vergroening van de warmtevoorziening en daarom voor gemeentelijke gebouwen geen fossiel gas meer moet afnemen uit Groningen of Rusland, maar echt groen gas uit de eigen regio. Dit zou het college uiterlijk in 2023 moeten hebben bewerkstelligd. Daarnaast dragen de indieners van de motie het college op te verkennen hoe de productie van groen gas in de gemeente Hardenberg gestimuleerd kan worden en hoe lokale bedrijven hierbij kunnen worden betrokken. Het college wordt opgedragen hier komend najaar over te rapporteren aan de raad.