V.l.n.r. Hanneke Schuurman (50Plus),Ivo de Vries (PvdA) en Zayd Al-Khayat (VVD).  Op de foto ontbreekt  Noah Pierik (CDA).
V.l.n.r. Hanneke Schuurman (50Plus),Ivo de Vries (PvdA) en Zayd Al-Khayat (VVD). Op de foto ontbreekt Noah Pierik (CDA). G. Brokelman

Kiest u voor de jongeren?

wo 2 maart 2022 Hardenberg

Een keer in de vier jaar vinden in Nederland gemeenteraadsverkiezingen plaats. De volgende gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 16 maart 2022. De redactie is in gesprek met enkele jongeren die zich kandidaat stellen voor de verschillende politieke partijen in de gemeente Hardenberg. Ivo de Vries (PvdA), Hanneke Schuurman (50Plus) en Zayd Al-Khayat (VVD).

“Belangrijk is dat er niemand achterblijft”

Ivo is 19 jaar en geboren en getogen in Hardenberg. Ivo volgt de opleiding HBO Klimaat & Management in Deventer. Ivo is de jongste kandidaat in de gemeente Hardenberg. Sinds 2019 is hij actief in de fractie van de PvdA. “Ik heb in deze tijd goed kunnen zien wat een raadslid allemaal doet. Bovendien maak ik nu ook onderdeel uit van het campagneteam, waarvan ik de sociale media beheer”. Ivo heeft altijd al interesse gehad in de politiek. Met zijn ouders keek hij het journaal en wist hij altijd precies welke partijleider bij welke partij hoorde. “Het is bij ons thuis heel gebruikelijk dat er over politiek gesproken wordt aan de keukentafel. Ook de voorkeur voor de PvdA zit in de familie. Mijn opa Ab de Vries is meer dan zestig jaar actief lid geweest en ik neem bij wijze van spreken het stokje van hem over. Zelfs de vader van mijn opa was een sociaaldemocraat. Hij was lid van de toenmalige SDAP. Ik ben erg progressief, naar mijn mening moet er veel veranderen als wij bepaalde doelen willen behalen. Als er veel dingen veranderen in de gemeente Hardenberg vind ik het belangrijk dat er niemand achterblijft, want iedereen hoort er bij”. 

Doorgroeien tot Tweede kamerlid

Hanneke Schuurman is 24 jaar en woont sinds 2008 in Hardenberg. Sinds 2012 volgt ze de gemeentepolitiek op de voet. “Mijn vader ging op een dinsdagavond naar het gemeentehuis toe om daar een gemeenteraadsvergadering bij te wonen en het leek mij leuk om een keertje met hem mee te gaan, gewoon om een indruk op te doen. Voorafgaand zei ik nog ‘ik ga één keer mee en dan vind ik het wel mooi geweest’, maar uiteindelijk bleef het daar niet bij. Ik raakte als het ware verliefd op de politieke arena en het is mijn droom om door te groeien tot Tweede Kamerlid”, vertelt Hanneke. Het is de tweede keer dat Hanneke zich kandidaat stelt voor de gemeenteraadsverkiezingen. In 2018 had zij net te weinig stemmen om in de raad te komen maar ze mocht vier jaar ervaring op doen als schaduwfractielid. “Dit is voor mij een hele mooie voorbereiding geweest voor de komende verkiezingen en ik kan niet wachten tot 16 maart aanstaande”. 50Plus is misschien ooit begonnen als ouderenpartij maar is de loop van der jaren aanzienlijk veranderd. Zo is 50 Plus tegen het leenstelsel, zet zich in voor studenthuisvestging en voor betaalbaar onderwijs laat Hanneke weten. Sinds 2019 is Hanneke bezig met het oprichten van een landelijke jongerenafdeling binnen 50Plus, maar door de Covid-19 duurt dit langer dan de bedoeling was. 

Vier jaar later sta ik met hem op de lijst

Zayd Al-Khayat is 22 jaar en woont in Hardenberg. Zayd is van jongs af aan al geïnteresseerd in de politiek. “Ik kan mij nog goed herinneren dat ik tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen, toen ik net 18 jaar was, alle partijprogramma’s ging lezen en ook ging kijken naar de debatten. Ik wou namelijk heel graag mijn stemrecht goed gebruiken en op iemand stemmen waar ik achter sta. Ik ben er in die tijd ook achter gekomen dat ik een uitgesproken mening heb over veel onderwerpen. In de verkiezingen van het jaar 2018 heb ik op Bert Gelling gestemd. Vier jaar later sta ik samen met hem op de lijst, dat is iets waar ik enorm trots op ben. De VVD past bij mij. De ideeën van de VVD en die van mij komen sterk overeen. Vrijheid staat bij de VVD centraal en dat is iets waar ik volledig achter sta en mij ook altijd hard voor zal maken”. 

Noah Pierik is 21 jaar en woont in Balkbrug. Noah is docent op een middelbare school en geeft les in het vak geschiedenis in combinatie met Mens & Maatschappij. Ze is bezig met het laatste jaar van haar studie Lerarenopleiding Geschiedenis aan de Hoge Windesheim.

Tijdens haar opleiding kreeg Noah les over politiek en is zij hierin meer gaan verdiepen. De afgelopen tijd heeft ze veel debatten gevolgd en het leek haar een mooie uitdaging om hier meer ervaring in op te doen. “Ik heb voor het CDA gekozen omdat ik Christelijk ben opgevoegd en ik vind waarden die van daaruit bij de partij CDA horen belangrijk. In een polariserende samenleving vind ik het belangrijk om onderlinge verbondenheid te versterken”. 

Woonomgeving erg belangrijk

Een fijne woonomgeving in Hardenberg is erg belangrijk vinden de jonge kandidaten en willen ze zich ook voor inzetten. Zayd: “Ik zal mij voornamelijk inzetten om voor de jongeren een fijne woonomgeving te maken in Hardenberg. Dit houdt in dat het wonen in Hardenberg betaalbaar moet blijven. Daarnaast is het van groot belang dat wanneer hier mensen wonen, ook in de buurt kunnen werken. De werkgelegenheid in bepaalde sectoren is in de regio laag. Hierdoor verhuizen veel jongeren, nadat ze klaar zijn met hun studie, omdat er simpelweg weinig werkgelegenheid is in de buurt. Door de werkgelegenheid te verbeteren, hoeven de jongeren niet te verhuizen naar een ander gedeelte van het land en kunnen ze in Hardenberg blijven”.

Ivo: “Op dit moment is het een gekkenhuis op de huizenmarkt. Veel starters kunnen op dit moment bijna geen betaalbare en fatsoenlijke woning kopen. Ik wil dat er meer woningen beschikbaar komen en dat er meer geëxperimenteerd wordt met nieuwe woonvormen zoals ‘Tiny houses’”.

Wat hoop je te bereiken?

Ivo: “Mijn grootste doel is om de jongere generatie te vertegenwoordigen en veel te leren onderweg” Zayd: “Ik hoop over vier jaar te kunnen terugkijken op een geslaagde periode. Een geslaagde periode houdt voor mij in dat ik een verschil heb kunnen maken. Het zal mij zeer blij maken dat ik Hardenberg veiliger heb gemaakt of dat er meer woon- en werkgelegenheid is gecreëerd. Hanneke: “Goede samenwerking met het college, zodat de Gemeenteraad kan komen tot de juiste besluiten, in het belang van onze inwoners”. Noah: “Ik hoop als ik in de Gemeenteraad kom dat jongeren zich meer gehoord gaan voelen door de politiek. Ik wil me inzetten om er samen met hen een prettige leefomgeving van te maken, waar ruimte is voor wonen, werk en recreatie. Ik vind het belangrijk dat er veiligheid komt in de buitengebieden van de gemeente Hardenberg. Nu is het vaak zo dat het langs de weg erg donker is, wat een onveilig gevoel geeft. Hier zou ik mij dan ook meer voor willen inzetten”. 

Jongeren zijn de toekomst

Om jongeren meer bij de Gemeenteraadsverkiezingen te betrekken is het volgens Ivo nodig dat de politiek een ‘gezicht’ moet hebben, iemand die je informeel kunt aanspreken. “Het lijkt mij een goed idee om actief aanwezig te zijn op sociale media en stellingen/polls te plaatsen. Hierdoor krijgen jongeren meer interactie met de gemeentepolitiek”. “Vaak als ik jongeren spreek, krijg ik te horen dat politiek maar een saaie bedoeling is. Ze denken vaak dat het urenlang vergaderen is, maar er komt zoveel meer bij kijken. Ik zou het persoonlijk geen slecht idee vinden als politiek bijvoorbeeld een vast vak zou worden op scholen. Het Nederlands Staatsstelsel is niet bij iedereen even goed bekend en jongeren hebben vaak geen idee hoe belangrijk het stemrecht is”, vertelt Hanneke. Zayd: “Wij moeten aan de jongeren duidelijk maken dat de keuzes die wij maken hun ook aangaan. De keuzes van vandaag moeten de toekomst gaan vormen van Hardenberg. De jongeren zijn de toekomst van onze gemeente, zij moeten hier fijn kunnen wonen en werken”, eindigt Zayd het gesprek. Noah “Ik vind dat er meer activiteiten moeten komen voor jongeren in de gemeente Hardenberg. Activiteiten die niet alleen voor jongeren worden georganiseerd, maar met jongeren. Wie kan dat nou beter doen, dan een jongere zelf? Om dat te realiseren sta ik voor het CDA op de lijst”. 

 Noah Priek (CDA)