Afbeelding

Geen garantstelling door gemeente Hardenberg voor evenementen

do 17 februari 2022 Hardenberg

De CDA-fractie in de gemeente Hardenberg heeft onlangs aan het college van B en W van de gemeente Hardenberg laten weten dat zij zich zorgen maken over de evenementenbranche en gevraagd om garant te staan voor de organisatoren.

Het college van B en W geeft in een brief aan de CDA-fractie aan dat zij niet zien dat het animo om evenementen te organiseren terugloopt. Er zijn voor het jaar 2022 veel subsidieaanvragen ingediend. Op het moment van schrijven zijn er dertig aanvragen met daarbij ook diverse varianten om het evenement coronaprof te kunnen organiseren. Ook zijn er al veel evenementen gemeld voor de evenementenkalender 2022. In totaal zijn er 75 aankondigingen van evenementen die al voorzien zijn van een datum. 

Het college van B en W vindt wel dat de evenementensector het de afgelopen jaren zwaar voor de kiezen heeft gehad. Daarvoor is er in het jaar 2020 een evenementensubsidie beschikbaar gesteld. In het tweede Covid jaar 2021 konden organisatoren zien aankomen dat Covid nog effect had. In samenwerking met de organisatoren is besloten om data te verschuiven van een evenement en zijn de organisatoren gestimuleerd om evenementen coronaproof te organiseren. Daardoor konden in de tweede helft van het jaar 2021 diverse evenementen succesvol worden georganiseerd. Het college verwacht dat voor het jaar 2022 geen maatregelen meer nodig zijn in verband met versoepeling die zijn aangekondigd. Om deze redenen vindt het college van B en W het niet nodig om garant te staan. 

Verder laat het college weten dat de dertig evenementen die een subsidieaanvraag hebben ingediend, nog beoordeeld moeten worden. Maar het gaat dat om een bedrag van ongeveer 1.400.000 euro. Voor een garantstelling zou de gemeente Hardenberg een dergelijk bedrag moeten reserveren. Dit staat niet in verhouding tot de normale werkwijze in de gemeente Hardenberg, waarbij evenementen als stimulans maximaal een subsidie krijgen van 25 procent van de begroting. Het rijk heeft ook een regeling voor tegemoetkoming van evenementen die 10 juli 2021 en 30 september 2022 ten gevolge van Covid-maatregelen niet door of kunnen gaan.