Gijs en Hanneke Schuurman, foto gemaakt door Bertina Schuurman
Gijs en Hanneke Schuurman, foto gemaakt door Bertina Schuurman

Vader en dochter, het ‘bekende duo’

wo 23 februari 2022 Hardenberg

De redactie van weekblad De Toren is in gesprek met Gijs Schuurman (72) en Hanneke Schuurman (24), vader en dochter, beiden nauw betrokken bij de politieke partij 50 Plus in Hardenberg.

Op 16 maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. De redactie kijkt terug en blikt vooruit met Gijs en Hanneke Schuurman, in de politiek ook wel bekend als het ‘bekende duo’. Gijs is de ‘man achter’ de afdeling 50 Plus in de gemeente Hardenberg. Gijs vertelt hoe zijn carrière is begonnen bij de politiek in Hardenberg. “Ik heb een boek geschreven met de titel ‘Van de verzorgingsstaat naar de participatiemaatschappij’. Dit boek gaat over de veranderingen in de WMO. Naar aanleiding van dit boek kwam ik destijds in contact met Petra Baarslag. Ook heb ik toen meerdere malen ingesproken bij de gemeenteraad en zo is het balletje gaan rollen en werd ik lid van Liberaal Hardenberg. En dan is het mis”, vertelt Gijs enthousiast.


Kinderdroom wordt werkelijkheid

Hanneke, 24 jaar, volgt de opleiding juridische medewerker en is na de stage klaar met de opleiding. “Een kinderdroom werd werkelijkheid. Als kind vond ik het indrukwekkend, die ministers op televisie. Ik ging een keer mee met mijn vader en werd direct enthousiast. Vanaf 2015 ben ik zelf actief in de politiek. Ik heb op de achtergrond mijn vader vier jaar geleden geholpen met het oprichten van de partij en ben nu schaduwfractielid en af en toe neem ik deel aan de oriënterende ronde”.


Schouders eronder

Gijs Schuurman is degene die 50Plus heeft opgezet in de gemeente Hardenberg. “Ik had zitting in het Provinciaal bestuur en in 2018 heb ik geprobeerd 50Plus op te zetten in Hardenberg en met succes. De laatste 4 jaar hadden we twee zetels. Dit is een hele prestatie. Je begint met niks en nu zijn we de enige gemeente in Overijssel met een 50Plus afdeling. Dan denk ik, ik heb het zo gek nog niet gedaan. Ik ben van mening dat je dit alleen kunt bereiken door enthousiast te zijn, maar vooral door je schouders er onder te zetten en door te gaan”.

Geen pleisters nodig

Ook de tweelingzus van Hanneke, Bertina, helpt mee bij 50Plus. Zij ondersteunt Hanneke en haar vader Gijs. Op de vraag of er thuis niet altijd over politiek wordt gepraat antwoordt Gijs het volgende: “We zijn dagelijks met de politieke partij bezig”. Hanneke: “Het is wel erg handig, we hebben korte lijntjes en de een weet van de andere wat hij of zij doet”. Gijs: “En tot op heden zijn we nog geen pleisters nodig”.

Jongerenafdeling 50Plus

Waarom kies je als jongere voor 50Plus? Hanneke: ‘Heel veel mensen denken dat 50Plus voor ouderen is, maar dit is wel een groot misverstand. 50Plus houdt zich ook bezig met onderwerpen zoals jongerenafdeling, studiefinanciering, huisvesting en openbaar vervoer. Ik ben er super trots op dat ik een jongerenafdeling heb opgericht voor 50Plus”.

Klein jochie uit Hardenberg

Als Gijs terugkijkt op de afgelopen vier jaar vindt hij het heel erg belangrijk dat 50Plus de verzilverlening in Hardenberg heeft ingevoerd. “Als simpel jochie uit Hardenberg heb ik dit toch mooi voor elkaar gekregen”. Het digitaal vergaderen de laatste twee jaar vinden zij wel erg onpersoonlijk. “Als je in de raadzaal zit, zie je iedereen voor je. Dit heeft wel voordelen. Het is een heel ander gevoel dan achter het computerscherm. Je kunt niet echt politiek bedrijven. Het voelt onnatuurlijk aan. Dit heeft wel iets gedaan met de politiek en met de betrokkenheid van de burgers”.

De komende vier jaar

Op de vraag wat wil 50Plus de komende vier jaar bereiken antwoordt Gijs het volgende: “Werk, wonen en Welzijn is belangrijk. Wonen is op dit moment een ‘hot’-iem. Zo is er in de gemeente Hardenberg voor mensen met dementie geen apart tehuis, dit was er in de jaren zeventig wel. Ook is er een tekort aan studentenwoningen. De energietransitie zal de komende vier jaar een uitdaging worden. De elektriciteit van zonnepanelen kunnen we niet kwijt, misschien moeten we net als in België overgaan naar een grote accu per woning”.

Hanneke: “Ik zou graag zien dat er meer jongeren deelnamen aan de politiek. Het is belangrijk dat ook jongeren meebeslissen. Tijdens de verkiezingsperiode wil ik met jongeren in gesprek gaan en proberen ze erbij te betrekken”.

Verschil wordt gemaakt in stemhokje

Op de vraag wat verwachten jullie van de verkiezingen antwoorden Gijs en Hanneke het volgende: “Vorige keer hebben we het gered, we gaan nu uit van dezelfde uitgangspositie. We zien wel hoe het loopt. Het verschil kan worden gemaakt in het stemhokje. Stemmen is belangrijk!”.