Onder toeziend oog van een aantal belangstellenden werd de nieuwe mast met giek op het schip geplaatst.
Onder toeziend oog van een aantal belangstellenden werd de nieuwe mast met giek op het schip geplaatst. Roelof Overweg

Turfschip van HVA krijgt nieuwe mast

zo 13 februari 2022 Hardenberg

Het Turfschip van de Historische Vereniging Avereest (HVA)  heeft een nieuwe mast gekregen. Afgelopen donderdag werd de nieuwe mast met giek, onder het toeziend oog van een aantal belangstellenden, met succes op het schip geplaatst. 

De top van het Turfschip is afgelopen voorjaar uit de mast gewaaid. “Bij het strijken van de mast brak deze, vanwege de slechte staat, in tweeën”, licht een vrijwilliger de noodzaak voor een nieuwe mast toe.

De nieuwe mast werd geplaatst door medewerkers van scheepstimmerbedrijf Piet Blauw uit het Friese Stavoren. “Door een aantal vrijwilligers van de HVA is het schip tegen de brug over de zuiwolderstraat in Dedemsvaart gelegd. Met behulp van een kraan werden de mast en giek op het schip getakeld. Hierna kon het schip weer op de vaste stek worden gevaren”.

Tevreden

De komende tijd zullen vrijwilligers nog druk zijn om de tuigage te bevestigen, voordat de mast weer rechtop gezet kan worden. Schipper Roelof ter Horst was na de plaatsing zeer tevreden met de nieuwe mast. “Door de nieuwe mast is het schip weer compleet en kan deze met goed fatsoen in het nieuwe museumseizoen weer mooi getoond worden aan de bezoekers”.

Avontuur

Het turfschip genaamd ‘Avontuur’ is de grote trots van de Historische Vereniging Avereest. Het schip is aangekocht in het jaar 2000 en in de jaren daarna volledig opgeknapt en gerestaureerd door een grote groep vrijwilligers.

Belevenis

“Het schip is een belevenis voor jong en oud,” meent de HVA. De roef van het schip helemaal authentiek. In het ruim van het schip is een expositie opgesteld van het kanaal De Dedemsvaart: van Hasselt – Ane. Het schip heeft geen motor. Het voer vroeger onder zeil. Bij windstilte moesten vaak vrouw en kinderen het schip voorttrekken of werd een scheepsjager ingehuurd. De HVA heeft sinds een aantal jaren achter het schip ook een opduwer.