Afbeelding

Besthemerberg centraal in historische roman

vr 4 februari 2022 Ommen

Tijdens haar zoektocht naar de geschiedenis rondom de Besthemerberg vond Ria Kroon veel bijzondere verhalen. Deze verhalen komen samen in de indrukwekkende roman VERderGAAN, waarin vanuit het perspectief van vier verschillende vrouwen op unieke wijze de geschiedenis van de Besthemerberg wordt beschreven.

Op donderdag 3 februari nam wethouder Ko Scheele een exemplaar van VERderGAAN in ontvangst. De schrijfster Ria Kroon was bijna vijftien jaar als bestuurslid betrokken bij het Bostheater op de Besthemerberg en heeft in die tijd veel te maken gehad met de wethouder. De overhandiging van dit boek is dan ook een mooi symbool van hun jarenlange samenwerking.

VERderGAAN is een historische roman die zich afspeelt rondom de Besthemerberg in Ommen, zo omstreeks de jaren twintig tot vijftig van de vorige eeuw. Aan de hand van het levensverhaal van vier vrouwen die deel uit maakten van deze geschiedenis ontrolt zich een verhaal van dromen, toeval en daadkracht, van onderlinge verbondenheid en het geloof in een betere wereld.

Onderlinge verbanden

De schrijfster heeft zich jarenlang ingezet voor het behoud van het grote openluchttheater op de Besthemerberg. Regelmatig wordt geopperd dat dit Bostheater de plek is waar Krishnamurti zijn volgelingen heeft toegesproken. Dat kan niet waar zijn, het openluchttheater werd eind jaren veertig aangelegd. Maar waarom eigenlijk? En waarom zo snel nadat strafkamp Erika was opgeheven? En waar hield Krishnamurti dan wel zijn toespraken? Er is veel geschreven over het Ommen ten zuiden van de Vecht en Ria vond antwoorden op de meest voor de hand liggende vragen.

Toen ze zich meer ging verdiepen in de mensen die betrokken waren bij de geschiedenis rondom de Besthemerberg stuitte ze op onverwachte onderlinge verhoudingen, losse verhalen die met elkaar verbonden bleken of zat het verhaal net iets anders in elkaar dan alom bekend was. Ze beschreef haar bevindingen in een historische roman. Niet om nieuwe feiten aan het licht te brengen, maar wel om de loop van de geschiedenis en de onderlinge verbanden te duiden.

Het boek is te koop bij de lokale boekwinkel, zoals de Readshop in Ommen, via uitgeverij Boekscout en via bol.com. Meer informatie over het boek is te vinden op riakroon.nl.