storm op de kaart
storm op de kaart

Aanhoudend zacht en wisselvallig

di 1 februari 2022

Ook de komende pakweg tien dagen is er nog geen belangrijke weersverandering aan zet. IJskoude lucht blijft via Canada de oceaan opstromen voorlopig. Daar ontstaan vervolgens diepe depressies die in de straalstroom worden meegenomen naar West-Europa. Deze zogenaamde jet blijft zeer krachtig de komende tijd met windsnelheden tot bijna 300 kilometer per uur op zo'n ruime tien kilometer hoogte. De luchtvaart vanuit de VS profiteert hier regelmatig van. Soms is er tot anderhalf uur tijdwinst op een vlucht van New York naar Amsterdam.

Ook het Azorenhoog draagt bij aan de herfstachtige sferen in onze contreien. In combinatie met die net genoemde depressies die richting IJsland en Schotland koersen, zorgt dat hoog er telkens voor dat deze strakke westelijke stroming volop geolied aanwezig blijft. Zo nu en dan is er wel eens een beter dagdeel of is het maximaal twee of zelfs drie dagen vrijwel droog. Uiteraard zitten de dagtemperaturen op een verre van winters niveau en komen bijna dagelijks bij de 10 graden uit. De nachten zijn ook aan de zachte kant met vaak 5 graden. Klaart het iets langer op kan het nog even tot wat nachtvorst komen op een beschutte stek gedurende de kleine uurtjes. 

Stormperikelen horen ook bij zo’n weerbeeld dat we al enige tijd in huis hebben. Zeer zware stormen zijn niet aan de orde maar windkracht 6-7 is ook richting weekend weer mogelijk in het Torengebied. We sluiten een beduidend kouder regime maar even uit voorlopig en er kunnen grofweg twee ontwikkelingen volgen, althans er zijn ongeveer twee opties wat betreft het weersverloop de komende tijd.

Het Azorenhoog zou zich naar het midden van Europa kunnen uitbreiden met gevolg een flink zachte(re) zuidwestelijke stroming waarbij er meer zon komt en de temperatuur oploopt tot in de buurt van de 15 graden in onze omgeving. Of de hoge druk breidt zich uit richting IJsland. Dan komt er een vrij koude noordnoordwestelijke circulatie op gang met enkele gure winterse buien over het land. De eerste variant is natuurlijk aantrekkelijker voor de meesten en dan blijft het ook langere tijd droog. Over een week weten we veel meer.


Marc Putto

www.weerprimeur.nl