Afbeelding

“Beeldleren werkt”

wo 2 februari 2022 Dedemsvaart

Het is monnikenwerk, maar Nico Dorgelo uit Dedemsvaart is vast van plan er een succes van te maken. Beeldleren. Daar gaat het om. Een project in het belang van leerlingen met dyslexie, zoals Nico’s oudste zoon Nick. “Het eerste boek is inmiddels als pilot uitgezet op zo’n 14 scholen in de regio en de eerste resultaten zijn zeer bemoedigend”, aldus Nico.

Nico Dorgelo, die iedereen kent als banketbakker, werkt samen met Jorin Evers aan het dyslexieproject. “Hij kan alle verhalen professioneel uittekenen”, roemt Nico, die er een fantasieverhaal voor heeft ontwikkeld. “Beeldleren is net een film maken, maar dan uittekenen”, aldus Nico. Hij hoopt uiteindelijk alle lesstof, met hulp van bijvoorbeeld mensen van de kunstacademie, om te kunnen zetten in Beeldleren. “De nood is in dit verband heel hoog. De erkenning dat dyslexie bestaat is er wel, maar er is nooit veel mee gedaan. Wij hopen het nu op de kaart te zetten. Op non profit basis, maar in het belang van de leerlingen. Dat ze weer zelfvertrouwen krijgen, gekend worden en weer mee kunnen doen”. 

2.5 miljoen mensen in Nederland hebben een vorm van dyslexie. Het is een soort hersenaandoening, waardoor je de klank en letterkennis niet goed onder controle hebt. Het heeft niks met intellectueel zijn te maken, maar wie ermee te kampen heeft verliest heel snel het vertrouwen. Ik zag het bij mijn zoon en toen hij overstuur thuiskwam omdat hij