fan. Overweg
fan. Overweg G. Brokelman

Help Roan aan een rolstoelbus

wo 2 februari 2022 Hardenberg

Roan Knol is 7 jaar. Hij woont samen met zijn vader, moeder en zusje van 4 in Hardenberg. Roan is een bijzonder jongetje. Hij praat niet, gaat niet naar de basisschool en slaapt niet in een normaal bed zoals de meeste 7-jarige jongetjes. 

Roan maakt geluidjes in plaats van woorden, gaat op schooltijden naar een medisch dagverblijf en slaapt in een grote bedbox met houten spijlen aan de zijkant.

Epilepsie en ontwikkelingsachterstand

Dat komt omdat Roan Moeilijk Instelbare Epilepsie heeft en een ernstige ontwikkelingsachterstand. Hij doet ongeveer dezelfde dingen als een kindje van 8/9 maanden en kan niet goed lopen. Daardoor wordt hij in een rolstoel vervoert. Roan heeft dagelijks last van epileptische aanvallen die hem uitputten en zijn ontwikkeling tegenhouden. Ook kan hij niet gewoon op de achterbank van de auto zitten, maar zit hij in een aangepaste autostoel, waar zijn ouders hem met moeite in krijgen en waar hij te groot voor wordt.

Verlichting voor het gezin

Omdat dit zo eigenlijk niet langer kan, hebben ouders Martijn en Kim nagedacht wat ze eraan kunnen doen. De beste oplossing is een rolstoelbus, waarin Roan middels een rijplaat in zijn rolstoel de bus in kan worden gereden. Dit zou een enorme verlichting geven voor het hele gezin. “Zo wordt het veel eenvoudiger om naar de epilepsiekliniek of het ziekenhuis te rijden! En natuurlijk willen wij net als ieder ander graag even bij vrienden of familie op visite gaan of wat boodschappen halen. Het is nu gewoon een drempel om zulke simpele dingen te doen”, aldus Kim.

Hartverwarmende hulp

Er is veel geïnvesteerd in onder andere de aangepaste woning waar zij sinds vorig jaar wonen en de meeste aanpassingen voor Roan zijn inmiddels aardig onder controle. De aanschaf van een (aangepaste) rolstoelbus is ook een hele investering en daarom hebben Martijn en Kim besloten om een doneeractie te starten, ook al vonden zij het erg lastig om dit te doen. Martijn: “We willen alles graag zoveel mogelijk zelf oplossen. Maar de reacties op de doneeractie zijn hartverwarmend, we hadden niet gedacht dat er hulp zou komen uit zoveel hoeken en dat iedereen zo met ons meeleeft”.

Op https://www.doneeractie.nl/roan-39-s-rolstoelbus/-59439 is Roan’s hele verhaal te lezen en kunnen donaties worden gedaan.