Afbeelding
G. Brokelman

ANWB Automaatje, de oplossing

di 8 februari 2022 Twenterand

ANWB AutoMaatje is een vervoerservice waarbij vrijwilligers tegen een geringe onkostenvergoeding minder mobiele plaatsgenoten vervoeren. Woont u in de gemeente Twenterand dan kunt u gebruik maken van deze vervoerservice. De redactie is in gesprek met twee vrijwilligers van ANWB AutoMaatje, Piet Wijkhuijs en Steven Vos. 

AutoMaatje is opgezet door de ANWB en elke gemeente kan hieraan meedoen. “De gemeente Twenterand heeft dit opgepakt. Dit is toch super. Vooral de sociale gedachte erachter dat je de inwoners die afhankelijk zijn wilt helpen”, vertelt Steven Vos. 

ANWB AutoMaatje is onderdeel van ZorgSaam Twenterand en is in juni 2019 gestart. Piet Wijkhuijs: “Ik ben er vanaf het begin bij betrokken en ondertussen zijn er al dertig vrijwilligers. Niet alleen chauffeurs. Er zijn ook vier dames die de planning verzorgen, dit is veel gepuzzel”. “Ik vind het knap hoe ze dit doen. Je geeft de tijden door die je beschikbaar bent. En dan krijg je netjes via de mail de gegevens, adres, kilometers enzovoort. En het klopt altijd!”, vertelt Steven. “We hebben een groepsapp met alle dertig vrijwilligers. Er kan onderling geruild worden. Ook is er nog een aparte app voor noodoproepen. Als iemand plotseling ergens naar toe moet, dan wordt hier om een vrijwilliger gevraagd. Het is allemaal perfect geregeld”, aldus Piet. 

Of een zoute haring halen

De vrijwilligers doen ongeveer twee á drie ritten per week. Chauffeurs gebruiken voor de ritjes hun eigen auto. Het vervoer beperkt zich niet tot een bezoek aan ziekenhuis, dokter of fysiotherapeut. Maar ook bezoek aan familie, kapper of gezellig winkelen, of een leuk uitje is mogelijk. Piet: “Of gewoon een zoute haring halen. Ik heb in totaal al 153 ritten gemaakt. En de afstanden zijn zeer divers. Ritjes in eigen dorp, maar vaak naar het ziekenhuis in Hardenberg of Almelo, maar ook wel buiten de gemeente”. 

Doorrijden tot Amsterdam

Wat maakt dit vrijwilligerswerk zo leuk? Steven: “Dit werk is fantastisch. De passagiers hebben leuke verhalen. Het zijn vaak oudere mensen die vertellen dan over het verleden wat ze hebben meegemaakt. Vaak denk ik, ik kan wel doorrijden tot Amsterdam, want het verhaal is nog niet af. Zo gezellig. Daarnaast leer ik ook van de mensen. Soms weten de ‘oudjes’, dingen die ik soms niet weet. Zo weet ik nu precies wat er gebeurt bij een gehoortest. Mooi gemakkelijk als ik zelf iets moet dan weet ik de weg. Je blijft op de hoogte van alles en je blijf onder de mensen”. 

Piet: “Ik maak altijd grapjes met de cliënten. Soms doe ik een extra rondje op een rotonde, en dan zeggen ze weer, ‘jij bent ondeugend vandaag’. Elke rit is voor mij weer een feestje. Je hebt vaak dezelfde cliënten. Er zijn enkele cliënten die mij op zondag bellen of ik maandag nog een ritje kan maken. Dan regel ik dit met de coördinator. Maar normaal gesproken moet dit via het algemene nummer. Ik had onlangs een ritje met een mevrouw die ik al wat langer ken. Dan doe ik een bakje koffie met haar en dan gaan we naar de winkel lampen halen bijvoorbeeld en dan vervang ik ook nog de lampen. Deze mevrouw heeft geen kinderen in de buurt wonen. Dit is toch prachtig. Ook voor en na de rit helpen we de cliënten. Zo helpen we ze op weg in het ziekenhuis. Soms denken ze dat je familie bent en dan komt het voor dat je helpt met papieren in vullen. Nu met corona vaccinatie halen vragen we van tevoren of de mensen de papieren bij zich hebben. Kortom, het is niet alleen ritje”. 

Automaatje de oplossing

Steven: “AutoMaatje is nog lang niet bij iedereen bekend. Hoe vaak hoor je niet onderling ‘gekibbel’ tussen broers en zussen. ‘Moet ik nog weer mee met mam of oma, kun jij dit dan niet doen’. In dit soort gevallen is AutoMaatje de oplossing. We kunnen heel veel gezinnen ontlasten met de zorg om vader en moeder”.

Corona

AutoMaatje was tijdens de eerste golf niet mogelijk. “Ik wilde toen zelf ook niet onder de mensen, maar de mensen konden ook nergens naar toe. We moeten nu ook voorzichtig zijn. De auto krijgt van mij na elke rit een schoonmaakbeurt. Alles hiervoor wordt vergoed door Zorg Saam Twenterand. Vanaf eind december doen we alleen ritten op medische gebied, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of de prikpost in Hardenberg”, aldus Steven.

“Hopelijk wordt dit binnenkort anders. We willen graag uitbreiden. Het is de bedoeling dat de ‘eenzame’ mensen in de regio Twenterand in kaart wordt gebracht en dat we dan echt iets ondernemen met AutoMaatje met deze mensen. Een ritje met mooi weer door Twente, of samen koffiedrinken”, vertelt Piet.

Wilt u gebruik maken van AutoMaatje

Om gebruik te kunnen maken van ANWB AutoMaatje kan er contact worden opgenomen met de lokale ANWB AutoMaatje coördinator, 06-83878151. Aanmelden is gratis. U betaalt alleen een kleine onkostenvergoeding van 0,30 eurocent per kilometer per rit aan de vrijwilliger. Ritten dienen minimaal twee werkdagen van tevoren te worden aangevraagd.