Alice Ekkelenkamp viert tien jaar "schoon" van leukemie met mooie actie bij haar thuis en op school.
Alice Ekkelenkamp viert tien jaar "schoon" van leukemie met mooie actie bij haar thuis en op school. Familie Ekkelenkamp

do 10 februari 2022

 Een kralenketting van maar liefst 9 meter lang vertelt de geschiedenis van de pas 14-jarige Alice Ekkelenkamp uit Gramsbergen. Geschiedenis, die ze heeft doorgemaakt als gevolg van leukemie. Voor elke prik, elke chemo en andere therapieën, die ze moest ondergaan kreeg ze een kraaltje. Inmiddels is Alice tien jaar 'schoon'. De vreugde daarover viert ze met haar familieleden en klasgenoten met een mooie actie voor het Kinderkankerfonds Kika op 22 en 24 januari aanstaande.

Op de oprit van haar ouderlijk huis aan De Leemkoele 12 in Gramsbergen worden voor het goede doel op 22 januari oliebollen gebakken en verkocht.

Actie op Vechtdal College 

"Twee dagen later, op 24 januari, de dag dat onze dochter echt 10 jaar schoon is, is de opbrengst van de kantine verkoop van het Vechtdal College in Hardenberg ook voor het goede doel. Alles wat ze verkoopt gaat naar Kika. Er worden onder meer kipcorns, broodjes knakworst, maar ook kaassouflees voor de leerlingen en soep en broodjes gezond voor de leraren geserveerd. De VMBO leerlingen helpen tijdens de actiedag. Het is voor hun een mooie les. Ze gaan op school voor een streefbedrag van 3650 euro, gebaseerd op 10 jaar schoon x 365 dagen," vertelt Alice's moeder Grietje. 

Dankbaar

Grietje weet nog goed toen de ziekte zich tien jaar geleden openbaarde en ze te horen kreeg dat Alice leukemie had. "We zijn toen een traject van 2 jaar ingegaan met chemo. Na 2 maanden reageerde ze heel heftig op een soort chemo en raakte verlamd. Ze moest opnieuw leren kruipen en lopen. Uiteindelijk zijn we die 2 jaar best goed doorgekomen. Natuurlijk wil je je kind zo niet zien opgroeien, maar wij klagen niet en zijn heel dankbaar dat de situatie is, zoals die nu is. Je ziet en hoort ook wel eens heel andere ernstiger gevolgen. En ja, Alice heeft beperkingen. Doordat ze verlamd is geweest kan ze nu bijvoorbeeld niet op haar hakken lopen en kan ze niet zo hoog springen en hard lopen, maar ze heeft geen pijn en is gezond. Dat is het belangrijkste," aldus Grietje. "Alice gaat jaarlijks voor controle, maar wij hebben er alle hoop op dat het goed blijft gaan. Daar ga we voor." Naast de oliebollenactie en verkoopdag bij het Vechtdal College is de familie half november ook begonnen met de verkoop van Kika beren. "Wij hebben inmiddels al ruim 300 beren verkocht. Fantastisch!  We hopen dat onze komende actie ook aanslaat en we een mooi bedrag voor Kika kunnen scoren, want verder onderzoek blijft hard nodig," aldus Grietje. De verkoop van oliebollen op 22 januari begint rond 10.00 uur. Ze hoopt zo'n 1000 oliebollen te bakken.