Met spandoeken zetten de demonstranten tegen het coronabeleid van de regering hun protest kracht bij.
Met spandoeken zetten de demonstranten tegen het coronabeleid van de regering hun protest kracht bij. FG Kayim

Marsen door de straten en samenkomsten op het Manitobaplein – demonstranten tegen de coronamaatregelen houden de gemoederen in Vriezenveen de laatste tijd behoorlijk bezig.

di 11 januari 2022

Tegenstanders van het coronabeleid trokken in de dagen voor kerst voor het eerst door de staten van Vriezenveen. In de dagen daarna plakten ze op meerdere plekken het dorp pamfletten waarmee ze medestanders opriepen bijeen te komen op het Manitobaplein, voor het gemeentehuis. Daarna volgden nog enkele tochten en bijeenkomsten. Onder meer op woensdagavond 5 januari. Zo’n veertig demonstranten verzamelden zich toen op het Manitobaplein. Handhavers van de gemeente waren daarbij aanwezig en hielden toezicht.


'Rigoureus de kop indrukken'

Wat VVD Twenterand betreft, is toezicht houden niet voldoende. Vorige week riep de partij B&W nog op om de protesten rigoureus de kop in te drukken. De VVD vreest dat ongeregeldheden die zich rond diverse coronaprotesten in Nederland voordeden ook in Twenterand zullen uitbreken. In een brief met schriftelijke vragen aan B&W wees de VVD op demonstraties in Vriezenveen “waarbij groepen mensen de woonwijken ingaan om met veel lawaai en fakkels de bewoners op te roepen te gaan protesteren op het Manitobaplein”. Volgens de VVD voelen de inwoners van die straten zich daardoor onveilig en bestaat het risico dat de acties reacties oproepen die escalatie in de hand werken. Verontruste inwoners hebben zich bij de VVD gemeld met de vraag waarom hier niet tegen wordt opgetreden.


In gesprek blijven

Zover wil de gemeente vooralsnog niet gaan, hoewel de demonstraties niet vooraf zijn aangekondigd en daarom feitelijk niet zijn toegestaan. Politie en gemeente gaan liever in gesprek met de actievoerders om afspraken te maken over wat wel en niet kan. De gemeente wil niet tornen aan het grondrecht om te demonstreren, maar het moet niet leiden tot overlast. Politie en gemeente zullen de situatie daarom nauwgezet blijven volgen.