Sinds maandag 10 januari kunnen de leerlingen van het Noordik in Vroomshoop en Vriezenveen ook weer naar school.
Sinds maandag 10 januari kunnen de leerlingen van het Noordik in Vroomshoop en Vriezenveen ook weer naar school. G. Brokelman

Sinds maandag 10 januari zijn de scholen weer open. Ook op CSG Het Noordik in Vroomshoop en Vriezenveen zitten de leerlingen weer in de klas. Directeur Patric Wigman is er blij mee.

di 11 januari 2022

“Wij zijn heel blij dat de leerlingen weer naar school kunnen”, zegt Wigman. “Onderwijs op afstand heeft nooit het rendement dat je nodig hebt. Dat bereik je alleen met lessen op school. Ik snap dat je het samenkomen van grote groepen zo veel mogelijk wilt vermijden, maar de schade door alleen online onderwijs is te groot om de scholen gesloten te houden”.


Lesgeven kan veilig

Wigman verwacht dat lesgeven op school veilig kan: “We hebben vanuit het ministerie een protocol aangereikt gekregen en daar houden we ons strikt aan. De meest duidelijke exponent daarvan is het dragen van mondkapjes en daarin voeren we een zerotolerancebeleid: vergeet een leerling een mondkapje mee te nemen, dan moet hij of zij thuis alsnog een mondkapje halen. Zonder kom je de school niet in. 


Afgelopen maandag konden ze van school nog een mondkapje krijgen, maar dat bleek nauwelijks nodig. Op bijna 500 leerlingen hebben we maar twaalf mondkapjes hoeven uitdelen”.


Balans zoeken

Zit er niet ook een risico aan het openstellen van de scholen terwijl het aantal besmettingen nog stijgt? 

Wigman: “Voor het ministerie, dat de regels maakt, is het altijd een kwestie van de balans zoeken. Ik vind het wel heel goed dat de achterstand die leerlingen in onderwijs dreigen op te lopen en de schade in hun ontwikkeling die dat met zich meebrengt, wordt meegewogen in die beslissing en dat besloten is de scholen open te houden. Het is aan ons om te zorgen dat er zo min mogelijk besmettingen plaatsvinden. Daar is de school op ingericht.


De afstand tussen leerlingen en docenten is altijd minimaal anderhalve meter en tussen personeel onderling ook. We hebben de personeelskamer uitgebreid met een extra ruimte en zo ingericht dat iedereen altijd anderhalve meter afstand van elkaar houdt”.


Achterstand wegwerken

Gebleken is dat online onderwijs geen volwaardige vervanging is voor fysiek onderwijs en leidt tot achterstanden. "Van het ministerie hebben we middelen gekregen die we kunnen inzetten om opgelopen achterstanden weg te werken. 


De achterstanden bleken het grootst bij de derdejaars leerlingen. Leerlingen die van de basisschool in het voortgezet onderwijs instromen moeten wennen aan de nieuwe onderwijsvorm, in het ritme komen van les krijgen in verschillende lokalen en van verschillende docenten, discipline opdoen in huiswerk maken, leren voor proefwerken en op tijd op school zijn. Daar is een half jaar voor nodig. 


De huidige derdejaars zijn in 2019 ingestroomd, maar kwamen in maart 2020 thuis te zitten. In de eerste twee klassen hebben zij veel thuis gewerkt en weinig kunnen wennen op school, maar volgend jaar moeten ze wel klaar zijn voor het examenjaar. Het is voor hen dus heel belangrijk om nu ritme op te doen en vast te houden. 

De extra middelen zetten we in voor extra onderwijstijd, kleinere groepen, een huiswerkklas, individuele begeleiding. Alles wat nodig is om hen zo goed mogelijk in het ritme te krijgen. 


In november merkten we dat dit lukt. Ook daarom is het goed dat de school nu niet weer gesloten blijft, dan hadden we weer opnieuw kunnen beginnen. Die continuïteit op school en echt contact is zó belangrijk… Ik hoop echt dat het virus wordt ingedamd en dat de scholen open kunnen blijven”.



Voor meer nieuws kijk op de website www.detorenvantwenterand.net