Vervolg van pagina 18.

di 4 januari 2022

Ouders met vragen over opvoeding kunnen ook terecht bij de jeugdconsulent. Het voordeel van een jeugdconsulent is de korte lijn met huisarts en bijvoorbeeld een jeugdhulpverpleegkundige. 

“We kunnen sneller schakelen. Ik denk mee en geef advies over mogelijke oplossingen, behandelmogelijkheden en kan een verwijzing regelen”, geeft Evert aan.

Grote voordeel is tijdswinst

“Het grote voordeel van jeugdconsulenten is de tijdswinst. In het verleden kwam een jongere op de wachtlijst voor een GGZ instelling. Een jongere was na drie maanden aan de beurt, maar dan bleek dat dit toch niet de juiste instelling was met de juiste behandeling voor de jongere en ondertussen waren er al enkele maanden verstreken. In de huidige situatie gaat een jongere naar de huisarts, wordt dezelfde week nog verwacht op het spreekuur van de jeugdconsulent. De jeugdconsulent kan vrij goed inschatten wat de jongere nodig heeft. Het gaat via korte lijnen, dus tijdswinst“, vertelt wethouder Te Rietstap. “De lijn is soms nog korter want ook een assistente kan doorverwijzen naar de jeugdconsulent. En daarnaast kan de jeugdconsulent alle tijd nemen voor de jongere”, vult huisarts Hulscher aan. 


“Het belangrijkste voor ons als huisartsen is dat de jeugdconsulent ook bekend wordt bij de scholen en de GGD en dat zij ook de juiste route gaan bewandelen. En dat het een normaal proces wordt”.


De jeugd wordt de grote winnaar

De jeugdconsulent wordt gefinancierd door de gemeente Hardenberg. Meer dan 70 procent van de huisartsen in de gemeente Hardenberg doet mee aan dit project. “Het is een pilotproject. Het moet nog tijd krijgen. Maar de start is al erg mooi. Ik heb het volste vertrouwen in dit project. De jeugd komt bij dit project als grote winnaar uit de bus”, eindigt wethouder Te Rietstap het gesprek. 


Voor meer nieuws kijk op de website www.detoren.net.