Winterklaar

ma 6 december 2021

Het broedseizoen ligt al weer ver achter ons. Voor ons ligt de winter en daarna alweer het voorjaar. Het lijkt er wel op dat op mijn leeftijd de seizoenen zich steeds meer voorthaasten. Het is al weer tijd om ons voor te bereiden op de winteroverleving van o.a. patrijzen. Het relatief natte voorjaar en de veel koelere zomer hebben mijn appelboom wel goed gedaan, maar de patrijzenstand langs Fortwijk en Kalkwijk heeft het moeilijk gehad. De kluchten lijken kleiner en ik heb meer paren gezien na de zomer zonder jongen.


Als vervolg op het succes van project Wies met de Patries zijn er extra gelden beschikbaar gesteld door Provincie en de gemeente Twenterand om voorzieningen te treffen voor de patrijzen tussen Vroomshoop, de Geerdijk en Westerhaar-Vriezenveensewijk. Je moet dan denken aan de winterteelt van granen of andere vanggewassen. Maar ook worden volgend voorjaar sommige bloemblokken en akkerranden ingezaaid, die tot na de volgende winter blijven staan.

Ook blijven nu enkele akkerranden staan om beschutting en voedsel te verschaffen aan vogels, die hier de winter doorbrengen. Naast patrijzen profiteren natuurlijk hazen en reeën ook van deze voedselrijke plekken in de wintermaanden. En bij sneeuw en ontij kan er ook nog overgegaan worden tot het bijvoeren van vogels. Alles is daarvoor in gereedheid gebracht. Dat bijvoeren doet u in uw tuin natuurlijk ook!

De veren van de vogels zijn wel berekend op een koude periode. Ze staan als het ware altijd klaar voor de winter. Standvogels kunnen wel tegen een stootje, anders waren ze al lang het haasje geweest. Maar met voorzieningen op het land en rond boerderijen kunnen we wel bijdragen aan de winteroverleving van onze standvogels. Met dank aan de boeren en het Collectief Midden Overijssel voor de uitvoering van de regeling.


Harm Jan Kerssies, Hammer Vogelwacht,

contact: natuurkijk@gmail.com