Afbeelding

PVV krijgt antwoord op vragen motie Geen voorrang statushouders

do 2 december 2021 Twenterand

Ondanks een aangenomen PVV motie, gesteund door het grootste deel van GBT, blijven statushouders voorrang houden op de sociale woningmarkt. De fractie van PVV Twenterand heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het college van B&W Twenterand betreffende de artikel 40 over de motie ‘Geen voorrang statushouders’. Het college heeft hierop het volgende geantwoord. 

De gemeente heeft een wettelijke taak op grond van de Huisvestingswet 2014 om nieuwe Twenteranders te huisvesten. De gemeente bezit zelf geen woningen en is daarom voor de uitvoering van deze wettelijke taak afhankelijk van woningcorporatie Mijande Wonen. De gemeente heeft alleen invloed op het beleid van Mijande Wonen via de prestatieafspraken.

Statushouders zijn (voortkomend uit de wettelijke verplichting om zodra een asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt een statushouder binnen 10 weken een woningaanbod te doen) een bijzondere doelgroep op de woningmarkt. In de prestatieafspraken die de gemeente, Mijande Wonen en de Huurdersraad hebben gemaakt is opgenomen dat maximaal 20 procent van de vrijkomende woningen direct beschikbaar is voor bijzondere doelgroepen (mensen die uitstromen uit beschermd wonen, maatschappelijke opvang, sociaal urgenten en statushouders).

In het afgelopen half jaar (1 januari tot en met 30 juni 2021) is 15 procent van de vrijkomende woningen toegewezen aan bijzondere doelgroepen. In 4,8 procent van de toewijzingen betrof het een toewijzing aan statushouders. De overige 10,2 procent werd toegewezen aan andere bijzondere doelgroepen. In heel 2019 zijn 3,6 procent van de woningen toegewezen aan statushouders en in 2020 3,3 procent.

Geconcludeerd kan worden dat er ten opzichte van andere bijzondere doelgroepen een gelijk speelveld is. Het aantal toegewezen woningen ligt onder de afgesproken norm en het aandeel toewijzingen aan statushouders op het totaal aantal toewijzingen is zeer gering. Daarmee is er een gelijke behandeling gecreëerd voor het huisvesten van bijzondere doelgroepen en is de motie uitgevoerd.

Voor regulier woningzoekenden en bijzondere doelgroepen is er per definitie geen gelijk speelveld. Voor regulier woningzoekenden is in de prestatieafspraken een gemiddelde zoekduur voor sociale huurwoningen van maximaal 2 jaar afgesproken. De actuele gemiddelde zoekduur ligt binnen deze norm.
Het is onwenselijk en tegen de wet dat voor statushouders (of voor een andere bijzondere doelgroep) een reguliere zoekduur wordt gehanteerd. Het college stelt dan ook, dat gelet op de afhankelijkheid van Mijande Wonen voor het verstrekken van huurwoningen, de wettelijke verplichting om zodra een asielzoeker een verblijfsvergunning krijgt een statushouder binnen 10 weken een woningaanbod te doen, het onmogelijk is om de motie ‘Geen Voorrang Statushouders’ uit te voeren, zoals de fractie PVV dat beoogt. Het door de gemeente Twenterand gevoerde beleid is in lijn met de gemeenten Almelo en Enschede, waar eveneens dezelfde motie is aangenomen.

Mijande zorgt conform de bijgevoegde prestatieafspraken met de gemeente Twenterand ervoor dat de zoekduur en het percentage toewijzingen worden gemonitord. Door deze maatregelen zijn er mogelijkheden voor iedere woningzoekende (inclusief statushouders) om een huurwoning in Twenterand te vinden binnen een redelijke termijn. Statushouders worden geplaatst als er een geschikte woning is, nadat zij aan de gemeente zijn gekoppeld door de regievoerder van de COA. De zoekduur van statushouders is moeilijk te monitoren, omdat de gemeente Twenterand noch Mijande zicht heeft op de exacte tijd die zij binnen het AZC hebben doorgebracht.

Door ontwikkelingen op de woningmarkt, selectief zoekgedrag, schommelingen in het aantal mutaties en een herstructureringsopgave ligt de gemiddelde zoekduur momenteel op 18,7 maanden. De gemiddelde zoekduur ligt nu en in de afgelopen jaren onder de afgesproken norm van 24 maanden. Het aantal toegewezen woningen aan bijzondere doelgroepen (waaronder statushouders) ligt ook ruim binnen het overeengekomen percentage.

In Twenterand loopt de zoektijd in Den Ham en Vroomshoop tegen 2 jaar aan. De zoektijd loopt ook op omdat er meer woningzoekenden reageerden terwijl hun vorige reactie een tijd geleden was. De gemiddelde zoekduur voor regulier woningzoekenden ligt in de eerste helft van 2021 in Twenterand op 18,7 maanden. Dit ligt binnen de gestelde marge van 24 maanden.

De regievoerder van het COA koppelt statushouders aan de gemeente Twenterand. Deze worden geregistreerd in het zogenaamde aanbodmodel van het COA. Er is frequent overleg tussen Mijande Wonen en de gemeente Twenterand om voor deze nieuwe Twenteranders een passende huurwoning te vinden.