Paddenstoelen kijken in eigen tuin, dat kan!

ma 22 november 2021

Jarenlang had ik een aantal dikke, niet geïmpregneerde houtschijven van een zomereik als afscheiding langs de rand van mijn tuin. 5 cm diep in wat vochtige grond en 20 cm erboven. Ze hadden geen echt lang ‘leven’, maar bevatten wel veel leven. Jarenlang hield ik nauwlettend in de gaten welke soorten paddenstoelen er op te voorschijn kwamen.


Men heeft uitgezocht dat binnen een week na het kappen van de boom de eerste zwamvlokken (de paddenstoelplanten) al in een houtschijf te vinden zijn. Bij de eik zijn korstzwammen vaak de eerste. Deze beginnen het hout aan te tasten, zodat daarna ook andere paddenstoelsoorten het hout kunnen binnendringen. Al na een half jaar verschenen in de herfst elfenbankje en paarse knoopzwam.

Na anderhalf jaar was het hout reeds zo ver door schimmels aangetast, dat het zijn stevigheid verloor en vezelig werd. Ook de schors begon er toen af te vallen. In die fase vond ik onder andere veel grijze buisjeszwam en scherpe schelpzwam. Behalve voornoemde soorten verschenen nog een jaar later zwavelkopje, inktzwam, hertenzwam en franjezwam.

Allemaal plaatjeszwam soorten, die de voorkeur geven aan dood hout. De daaropvolgende jaren vond ik bij gunstige weersomstandigheden, liefst vochtig en warm, nog steeds veel paddenstoelen op mijn houtschijven.

Op deze manier zorgt een rij ‘dode’ houtschijven voor jarenlang afwisselend kijkplezier. Hetzelfde kan ook door de stobbe van een omgezaagde boom te laten zitten en jarenlang te observeren. Het is vaak moeilijk om de gevonden paddenstoelen van de juiste naam te voorzien. Met een plaatjesboek van paddenstoelen kan dit en tegenwoordig ook met een app op de telefoon, bijvoorbeeld Obsidentify. Maar ook zonder naam is de grote variatie in vormen bij paddenstoelen het bekijken meer dan waard. En dat in eigen tuin.

Probeer het ook eens!


Herman Stevens, KNNV afdeling Vriezenveen,

contact: natuurkijk@gmail.com