Afbeelding

Kroamschudd’n in de Peddemorsboerderij

zo 21 november 2021 Twenterand

Er werd woensdagavond weer eens een kind geboren in de Peddemorsboerderij aan het Westeinde in Vriezenveen. Het was een meisje en zij werd Alida genoemd. Dat was lang geleden. Om iedereen mee te laten genieten van dit heuglijke feit had het bestuur van de Stichting Peddemorsboerderij voor iedereen een gezellig ‘Kroamschudd’n’ georganiseerd. 

Dit oeroude Twentse gebruik is één van de vier activiteiten die het bestuur op het programma heeft staan in november. Een serie gezellige avonden met de veelbelovende titel: ‘Vjölle Wille op de Djälle’. Er was al een try-out geweest, maar afgelopen woensdagavond mocht iedereen genieten van het kroamschudd’n.. 

Het publiek kreeg voor aanvang (20.00 uur) natuurlijk koffie en krentewegge. Dat hoort bij kroamschudd’n. Om het ‘kroambezuik’ de rest van de avond door de coronamaatregelen niet helemaal op een droogje te laten zitten, werden er flesjes limonade, met daar aangeplakt een bonbon, rondgedeeld voor de liefhebber. Daarna kon iedereen genieten van muziek, conferences en een echte Vjennebingo. Natuurlijk werd ook de kleine gepresenteerd. Want het ‘billegies priezen’ hoorde er bij destijds. 

Herman Dasselaar praatte de avond aaneen. Natuurlijk in het ‘Vjèns’. Hij werd bijgestaan door muziek van Jan Nijkamp (gitaar en zang) en Gerhard Rohof met zijn accordeon. Mooie, soms poëtische liedjes. Onder meer ook een op muziek gezet gedicht van de Vriezenveense dichter Waitndjerk (Derk Webbink).

Op een screen waar een film vol actieve ooievaars werd getoond, kon het publiek een beetje ‘meebeleven’ wanneer de vogel met zijn kostbare vrachtje op het hek van de Peddemorsboerderij landde. Direct daarop was er geschrei van een baby te horen ergens en toen was de komst van een nieuwe Vriezenveense wereldburger een feit. 

Anita Stegeman had al als oma haar zorg uit gesproken over de naam van het wicht. Ze wilde wel graag vernoemd worden, maar geen ‘Aaltje’, zoals ze zelf heet. “Ik werd vroeger altied ‘epest op school met die naam: ‘Aaltje zat op een paaltje…….’. “. En het publiek vulde de rest wel aan. Maar baakster Hanneke Oudendijk kon haar geruststellen na een spannende bevalling: de jonge moeder had bepaald dat haar kind Alida moest heten! 

De baakster had het nieuw geboren wicht in een mooie oude kinderwagen naar binnen gereden, waarna iedereen Alida persoonlijk mocht keuren en prijzen. Een rustig kind bleek, want ze ging van schoot naar schoot, zonder ook maar één protestgeluidje te laten horen.

De spanning van de avond was er na deze voorspoedige geboorte af en het programma werd vervolgd met conferencier Truus oet Weersel. Zij bracht de stemming er goed in. 

Rita Kleinjan van de Vriezenveense Harmonie had met een aantal klarinettisten mooie bijpassende muziek ingestudeerd en tot slot onderzochten Henriette Abbink en Alfred Roelofs de algemene kennis van het Vjèns bij het publiek, door middel van een leuke, in elkaar gezette woordenbingo. 

Resultaat was dat rond de klok van tien iedereen met een tevreden gevoel en een lach op het gezicht het geboortehuis van Alida weer verliet. Bij het bestuur van de Stichting Peddemorsboerderij de zekerheid achterlatend van een succesvolle avond.

De volgende avonden zijn gepland op 27 en 29 november. Onder meer alles over de slacht van destijds. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding