Afbeelding

Nieuwe opzet doe-dagen Het Noordik groot succes: maatwerk per basisschool

za 20 november 2021 Twenterand

Het is een traditie in groep 8: met de hele klas op bezoek bij een middelbare school. Het Noordik ontvangt jaarlijks honderden leerlingen van verschillende basisscholen om alvast kennis te maken, maar dit jaar op een nieuwe manier. Niet één dag voor alle groep 8-ers, maar een programma op maat voor elke klas. “Zo krijgt iedereen het beste beeld van een normale schooldag, samen tussen alle andere leerlingen van Het Noordik”, aldus Birgit Olthof, teamleider OOP bij Het Noordik Vroomshoop.

In het verleden kwamen alle groep 8-ers op één dag naar een vestiging van Het Noordik en waren de huidige leerlingen een dag vrij als zij niet hoefden te ondersteunen. Olthof: “Daardoor zagen zij alleen leeftijdsgenoten en dus niet hoe het eraan toe gaat op een reguliere schooldag. Daar wilden wij verandering in aanbrengen, want juist die dynamiek tussen de leerlingen maakt de sfeer. De groep 8-ers ontdekken zo live hoe het er op onze scholen aan toegaat”.

De vestiging in Vroomshoop draaide vorig jaar een pilot. Toen werd het programma aangepast in verband met de geldende coronamaatregelen, maar het bleek een groot succes. Olthof: “We ontvangen kleinere groepen leerlingen per dag. De groep 8-ers volgen enkele lessen, theorielessen die zij normaliter op de basisschool nog niet krijgen en een praktijkles. Als de basisschoolleerlingen een les krijgen van onze vakdocenten, praten de teamleiders bij met de groep 8-docenten. Zo kunnen we met en van elkaar leren”.

In Vriezenveen zijn de doe-dagen dit jaar identiek ingestoken en ook daar zijn positieve reacties, zowel van collega’s als basisscholen. Merle Roelofs, docente Nederlands bij Het Noordik in Vriezenveen: “De leerlingen van scholen van buitenaf kwamen met georganiseerd busvervoer naar onze school. We vinden het belangrijk dat zij veilig kunnen komen”. Ook in Vriezenveen kregen de kinderen een beroepsgerichte praktijkles: 3D-fotolijsten ontwerpen, technisch tekenen, oefenen met een rolstoel of werken in de keuken. “Zo komen zij alvast in aanraking met profielen die op de vestigingen aangeboden worden”.

Emma is één van de groep 8-leerlingen die de doe-dag beleefde: “Ik vond deze dag zo geweldig, ik hoef niet meer verder te zoeken naar een nieuwe school. We kregen een lunch, broodjes met knakworst, altijd goed! Tijdens de lunch zaten we met kinderen die vorig jaar ook op onze basisschool zaten. We konden allemaal vragen stellen, dat was erg leuk”.

Ontdek Het Noordik Live

Naast deze klassikale bijeenkomsten, kunnen kinderen en hun ouders ook individueel Het Noordik ontdekken. Op hetnoordik.nl/ontdek is meer informatie te vinden over (online) informatieavonden, persoonlijke rondleidingen, de open huizen en De week van Het Noordik (vanaf 24 januari 2022).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding