Foto is gemaakt door NIek Erents.
Foto is gemaakt door NIek Erents. Niek Erents fotografie

Perfecte plaatjes in Vroomshoop

za 20 november 2021 Twenterand

Afstuderen in ‘Coronatijd’ brengt tal van beperkingen met zich mee. Zeker als de tijdsduur van deze pandemie zo langzamerhand vijftig procent van je vierjarige studie ruimtelijke vormgeving wordt. Voor haar afstudeerstage had de 19-jarige Isa Plegt uit Langeveen gesolliciteerd bij Niek Erents fotografie uit Vroomshoop. Ze volgt de studie Ruimtelijke vormgeving aan het Cibap in Zwolle.

Een afstudeerstage bij het stagebedrijf in plaats van op school mag alleen als er voldoende mogelijkheden op die locatie geboden kunnen worden. Vanuit het stagebedrijf kwam er nog de extra voorwaarde ‘of goed of niet’. Een duidelijke boodschap voor Isa dus; denken in mogelijkheden om het door haar zo gewenste spectaculaire afstudeerproject te realiseren.

Passie voor fashion en food

Ze had tijdens haar opleiding ontdekt dat haar passie voor fashion en food de voedingsbodem moesten zijn voor haar verassende eindproject. En dan in fysieke vorm. Niet alles via het tegenwoordig allesoverheersende beeldscherm maar in alle dimensies; reuk, smaak, beeld, geluid. Eigenlijk zoals het altijd hoorde; inspireer elkaar door menselijk contact. Dat bracht haar gedachten terug naar de ‘roaring twenties’, de periode na een crisis waar men het leven weer maximaal vierde.

De kunst van het ruimtelijk vormgeven is het samenvoegen van allerlei elementen die samen de sfeer en beleving van een ruimte bepalen. Haar afstudeerproject zou een menukaart gaan worden die doormiddel van beeld en grafische vormgeving de ultieme sfeer moest gaan benaderen van een diner in een restaurant in de ‘roaring twenties’. Door middel van een vintage chique fotoshoot en -filmscene op een mooie locatie kon die sfeer het dichtst benaderd worden. Om de lat maximaal hoog te leggen heeft ze in dit project bijna alle aspecten van styling samengevoegd.

Verschillende bedrijven

 Vanuit het stagebedrijf geldt een ‘budget neutrale’ eis voor de uitvoering. Zo heeft elke afstuderende stagiaire gelijke kansen. Wel mag er in het netwerk van het stagebedrijf gezocht worden naar samenwerking. Aangezien het netwerk van Niek Erents groot is waren er snel enthousiaste partijen gevonden, Het Laer in Ommen faciliteerde de locatie, Vint-Iets leverde de styling materialen, Elle Beauty All Over verzorgde haar en make-up, de modellen Yvet en Jasmijn zegden meteen enthousiast toe en Compagne Bruidsmode leverde een prachtige jurk. En superleuk, de oma van Isa leende authentieke stijlvolle kleding uit. Niek Erents fotografie leverde natuurlijk fotografie en film.

Een expositie

Ondanks alle beperkingen binnen de corona regels werd zo toch een manier gevonden om met een super professionele opdracht af te studeren. De beelden bleken zo treffend geslaagd te zijn dat er van meerdere kanten het idee geopperd werd voor een expositie. En zo transformeerde de fotostudio aan de Europasingel in Vroomshoop vrijdagavond tot een heus museum compleet gestyled met accessoires uit de shoot. Veel bezoekers keken hun ogen uit bij de geëtaleerde perfecte plaatjes en verwonderen zich over de immense hoeveelheid werk er in de styling zit. Isa mag over een kleine twee weken presenteren voor de examencommissie maar dat zien alle genodigden van de expositie met vertrouwen tegemoet.

Foto is gemaakt door NIek Erents
Foto is gemaakt door NIek Erents
Foto is gemaakt door Niek Erents