In een complex dat in totaal 18.000 vierkante meter groot gaat worden, kan Plegt-Vos vanaf volgend jaar duizenden woningen per jaar produceren.
In een complex dat in totaal 18.000 vierkante meter groot gaat worden, kan Plegt-Vos vanaf volgend jaar duizenden woningen per jaar produceren.

Plegt-Vos bouwt Slimme Huizenfabriek

wo 10 november 2021 Twenterand

Komt de oplossing voor het woningtekort uit de regio? Op Bedrijvenpark Twente, net over de gemeentegrens in Almelo, is de van oorsprong Langeveense bouwonderneming Plegt-Vos als eerste in Nederland gestart met de bouw van een Slimme Huizenfabriek. Deze gerobotiseerde fabriek kan jaarlijks duizenden kant-en-klare, duurzame woningen en woningcomponenten produceren.

Plegt-Vos signaleert in Nederland drie grote problemen in de nieuwbouw. “Allereerst is er een fors oplopend woningtekort. Op dit moment is er een tekort van 330.000 woningen. De komende tien jaar moeten er één miljoen nieuwe woningen gebouwd worden. Daar komt bij dat er een toenemend gebrek is aan gespecialiseerde arbeidskrachten met als gevolg een lagere kwaliteit en langere oplevertijden. Tot slot worden bouwprojecten steeds duurder, met name door de toegenomen complexiteit van het ketenmanagement en de duurzaamheidseisen”.

Plegt-Vos vindt het daarom tijd om radicaal anders te kijken naar de manier waarop de bouw georganiseerd wordt. Door componenten vooraf te produceren en op de bouwplaats razendsnel in elkaar te zetten, wordt het mogelijk om sneller, betaalbaarder, duurzamer en gevarieerder te bouwen. Plegt-Vos heeft al ervaring met het bouwen van woningcomponenten in hun fabriek in Langeveen.

Nieuwbouw en renovatie

De fabriek produceert naast kant-en-klare woningen en woningcomponenten voor grondgebonden woningen en appartementsgebouwen, ook standaard renovatie- en verduurzamingsoplossingen voor bestaande bouw. Dit betreft volledige woningen tot woningdelen zoals gevels, daken, binnenwanden en complete badkamers. Alles wordt compleet en kant-en-klaar geleverd vanuit de fabriek. Doordat het hele bouwproces in de fabriek wordt geïntegreerd, kan op de bouwlocatie de woning in slechts enkele dagen tijd afgemonteerd worden.

Maatwerk door slimme oplossingen

Door het gebruik van moderne technieken kan virtual reality zodanig worden ingezet dat de klant zijn of haar woning naar eigen keuze vorm kan geven. Door een directe koppeling met de fabriek gaat de gewenste woning als gedigitaliseerde uitkomst van de virtual reality beleving gelijk het gerobotiseerde productieproces in. Dit maatwerk was eerder niet op een betaalbare manier mogelijk. Robotisering en digitalisering openen op deze manier de deuren naar betaalbaar maatwerk en eindeloze variatie.

Eerste hal opgeleverd

In maart 2021 is gestart met de bouw van de eerste hal en deze is opgeleverd in oktober. Na een opbouw- en testfase zal de fabriek in het tweede kwartaal van 2022 operationeel zijn en starten met een productiecapaciteit van dertig woningen per week. De komende jaren worden vier andere hallen in fases toegevoegd waardoor de capaciteit verder wordt uitgebreid. In totaal worden vijf productiehallen en een experience center gebouwd met een totale oppervlakte van 18.000 vierkante meter. Naar verwachting rollen begin 2022 de eerste woningen uit de fabriek. Het betreft dan al meteen 400 woningen van Verde Vista in Zoeterwoude.