Afbeelding

SGP: Onvrede winkeliers over handelswijze gemeente bestemmingsplan Aldi

vr 5 november 2021 Twenterand

Er is veel onvrede en onbegrip bij pandeigenaren en winkeliers in Vriezenveen over de handelswijze van de gemeente met betrekking tot de totstandkoming van het bestemmingsplan. Iedereen is het er over eens dat het centrum sterk verbeterd kan worden.

“Bij de centrumontwikkeling is een zogeheten koplopersgroep betrokken waarin verschillende belanghebbenden bij betrokken zijn. Van meet af aan werd duidelijk dat er niet over de verplaatsing van de Aldi gesproken kon worden. Hier liep een apart traject van de gemeente met de Aldi voor. Dat alleen al leidde tot frustraties. In feite werd daarmee iedereen buiten spel gezet, want het College gebruikte haar bevoegdheid om middels een ‘kruimelregeling’ de omgevingsvergunning aan de Aldi te verlenen. De belangen van de Aldi werden hier dus gediend. Over een goede ruimtelijke inpassing was dus niet te praten en dat is kwalijk”, aldus raadslid Jan Jonker van de SGP. “Het is prima dat de Aldi verplaatst wordt, maar de brede belangenafweging is er niet geweest en dat nemen wij het College kwalijk”.

Wethouder Koster zei in de Raad dat er geen eisen gesteld konden worden m.b.t. bijvoorbeeld appartementen bovenop het nieuwe pand. Dat is onzin zegt Jonker, ik snap dat de Aldi dat niet wil, maar hier gaat dus de bredere belangenafweging compleet mank. En zo geven we grootwinkelbedrijf Aldi exact wat ze willen, terwijl de andere lokale ondernemers en de buurt zich genegeerd voelden.

Inwoners niet betrokken

“Het centrum, de huiskamer van Vriezenveen voor Vriezenveners, maar de inwoners worden niet betrokken bij de invulling van het centrum en dat is jammer, ondanks dat het College dit beloofd had op vragen van de SGP””, vertelt raadslid Jan Jonker. 

Onnodige juridische procedures

Doordat er bezwaren zijn ingediend op de door het College verleende omgevingsvergunning kwam er een rechtszaak. Op de dag van de zitting werd een nieuw bestemmingsplan ter inzage gelegd. Dan heb je geen vertrouwen in de gemaakte keuzes, aldus Jonker.

Er worden nu onnodig juridische kosten gemaakt, terwijl juist alle betrokken partijen aan tafel moeten gaan zitten. De juridische strijd levert alleen maar verliezers op. We hebben elkaar keihard nodig om het centrum mooier en beter te maken in plaats van de verhoudingen verder onder druk te zetten. Nergens voor nodig, want welk belang dienen we dan nog, vraagt Jonker zich af. 

Meerderheid van partijen in de Raad

Een meerderheid van de partijen in de Raad steunden het amendement en de motie van de SGP, namelijk ook de VVD, CDA, ChristenUnie en de PVV wilden een pas op de plaats maken. Het amendement en de motie behelsde om eerst de uitspraak van de Raad van State af te wachten en om in overleg te gaan. De oproep tot overleg met de winkeliers en pandeigenaren die bezwaren hadden ingediend en om inwoners te betrekken werd door het GBT en de PvdA/GL afgewezen. Uiteindelijk resulteerde het dat het bestemmingsplan werd aangenomen.