Afbeelding

Beperkt zicht op energielasten inwoners

do 4 november 2021 Twenterand

De gemeente Twenterand is op de hoogte van het feit dat er binnen de gemeente relatief veel mensen te maken kunnen krijgen met energiearmoede. Nu de energieprijzen sterk stijgen kunnen zij in financiële problemen komen omdat zij wonen in een woning met een lage energiekwaliteit. Tegelijk heeft de gemeente beperkt zicht op de energielasten van de inwoners. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen die PvdA-Groenlinks B&W hierover stelde.

PvdA-GroenLinks stelde de kwestie aan de orde naar aanleiding van recent onderzoek door TNO. Daaruit is gebleken dat in er de gemeente Twenterand relatief veel woningen zijn met een lage energiekwaliteit waarin mensen wonen met een laag inkomen. Dat is met name het geval in Westerhaar-Vriezenveensewijk. TNO analyseert dat die combinatie er in veel gevallen toe kan leiden dat de bewoners de energielasten niet meer kunnen opbrengen nu de prijs van gas en elektriciteit zo sterk stijgen. TNO noemt dit energiearmoede.

Het college geeft aan dat de gemeente weliswaar informatie krijgt over de ontwikkeling van de energielasten van de inwoners, met name van het CBS en van energiebedrijven, maar dat de meest recente informatie toch al weer twee jaar oud is. Wel werkt de gemeente samen met ‘vaste lasten partners’ als energieleveranciers aan vroegsignalering bij betalingsachterstanden. Gemeenten zijn daartoe wettelijk verplicht en vaste lasten partners zijn ook verplicht mee te werken. Voor zover energieleveranciers landelijke convenantpartners zijn, zullen zij betalingsachterstanden of schulden 30 tot 100 dagen na het ontstaan melden bij de gemeente. De betrokkenen worden vervolgens met maatwerk geholpen met hun (betalings)probleem.

Verduurzaming

Het college wijst er verder op dat met Mijande Wonen afspraken zijn gemaakt om bestaande woningen te verduurzamen, waardoor de energielasten in die woningen omlaag wordt gebracht. Als voorbeeld noemt het college ‘de Oale Bouw’ in Westerhaar, waar de komende jaren 137 sociale huurwoningen worden vervangen door 128 nieuwe sociale huurwoningen die volgens de laatste energetische richtlijnen worden gebouwd. Die verduurzaming wordt bovendien versneld: het gemiddeld aantal te verduurzamen woningen wordt verdubbeld van 80 naar 160 woningen per jaar. Tot en met 2023 zullen zo’n 325 woningen worden verduurzaamd. Daarnaast stelt Twenterand middels de actie ‘Poen voor Groen’ geld beschikbaar dat inwoners kunnen gebruiken om kleine energiebesparende aanpassingen aan de woning te doen.

Het verduurzamingsfonds zal niet worden gebruikt voor het tegengaan van energiearmoede. Dit fonds is bedoeld om een deel van de woningeigenaren te helpen met het verduurzamen van de woning en is dus niet bedoeld voor (sociale) huurwoningen.