Reuzen onder de paddenstoelen

vr 15 oktober 2021

Onder gunstige, vochtige en warme weersomstandigheden, zijn er veel paddenstoelen te zien. Soms zeer grote! Ik hou al zo’n veertig jaar bijzonderheden van paddenstoelen bij via aantekeningen in mijn eerste veldgids, een Elseviers paddenstoelengids uit 1974.Zo ook bijzonder grote exemplaren. Het is voor mij een logboek geworden.

Naar aanleiding van een grote prachtvlamhoed, mij afgelopen week gemeld, pak ik mijn ‘notitieboek’ er bij en blader het door. En kom dan onder andere de volgende reuzen tegen: De al genoemde prachtvlamhoed stond tussen Vriezenveen en Aadorp aan de westkant van de fietssnelweg F35 nabij de N36. Het was een paddenstoel met een hoeddiameter van maar liefst 37 centimeter. De meest actuele boeken geven maximaal 20cm aan, dus is dit een echt XXXL exemplaar. Hoe is het mogelijk dat daar zo'n grote kan groeien? Deze soort groeit graag op dood hout. Bij de aanleg van de F35 werd hier de bomenrij aan de oostzijde van de weg gerooid en werden de stobben vermalen. Dus voor een aantal jaren een ideale voedingsbodem voor deze paddenstoelsoort.

*Vliegenzwam. Aan de Blankemeersweg in de Weitemanslanden bij Vriezenveen vond ik ooit een "rood met witte stippen" met een hoeddiameter van 23cm. Bij de Zielakkers langs het Geesters Stroomkanaal en op Eerde exemplaren van 22cm. De nieuwste boeken geven tot 16 cm aan.

*Grote parasolzwam. Mijn veldgidsen zeggen maximaal 25-30cm. In 1992 vond ik bij Vriezenveen een exemplaar met een hoeddiameter van 34cm, bij Haarle eentje van 37cm! Het woord "grote" wordt dus terecht genoemd!

*Biefstukzwam. Als je deze paddenstoel voor de eerste keer ziet, weet je meteen zijn naam! De boeken geven aan tot maximaal 30cm. Ik vond op 15 september 2002 in het Eerderbos een reus met een diameter van 40cm. Te gek, deze past niet eens op je bord!

Herman Stevens,

KNNV afdeling Vriezenveen,

contact: natuurkijk@gmail.com