Afbeelding

Twenterand scheldt slachtoffers toeslagenaffaire vorderingen kwijt

vr 15 oktober 2021 Twenterand

Om in Twenterand woonachtige slachtoffers van de toeslagenaffaire de kans te geven een nieuwe schuldenvrije start te maken, wil de gemeente Twenterand hen de gemeentelijke vorderingen kwijtschelden. Daarmee loopt de gemeente vooruit op de ‘Verzamelwet hersteloperatie toeslagen’ die waarschijnlijk in januari in werking treedt.

Circa 26.000 ouders in Nederland zijn door de hardheid van het stelsel van de kinderopvangtoeslag onevenredig benadeeld. In de meeste gevallen doordat de belastingdienst hen ten onrechte als fraudeur aangemerkte en jarenlang verleende toeslagen weer terugvorderde. Veel van deze ouders raakten hierdoor in grote schulden, die in sommige gevallen oplopen tot tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s. Van een deel van de slachtoffers raakte het leven ernstig ontwricht doordat zij hun woning of baan kwijtraakten, psychische problemen kregen of medisch noodzakelijke behandelingen niet langer konden betalen.

Op 18 januari heeft het kabinet aangekondigd dat schulden bij de Belastingdienst en Toeslagen en andere publieke uitvoeringsorganisaties worden kwijtgescholden. Ook gemeenten zijn gevraagd om openbare vorderingen kwijt te schelden. Dat hoeft voor gemeenten geen financiële consequenties te hebben omdat het rijk heeft toegezegd alle kosten die gemeenten daarbij maken te vergoeden. Dit alles krijgt een wettelijke grondslag in de Verzamelwet hersteloperatie grondslagen. Die wet zal echter op zijn vroegst op 1 januari 2022 in werking treden. Vanwege het spoedeisend belang dat met de kwijtschelding is gemoeid, kan daarmee niet gewacht worden tot de wet van kracht is. Gemeenten is daarom gevraagd om, in anticipatie op de nieuwe wet, alvast verordeningen kwijt te schelden. Het college van B&W wil een bijdrage leveren en recht doen aan de gedupeerde ouders omdat zij een zoveel mogelijk schuldenvrije toekomst verdienen. In de gemeente Twenterand gaat het om 39 personen. De gemeente heeft inmiddels contact opgenomen met degenen waarvan de contactgegevens bij de gemeente bekend zijn.