De bestuursleden Marthijn Binnenmars en Jan Bosch  bieden de gids aan wethouder sportzaken van de gemeente Twenterand, Mark Paters.
De bestuursleden Marthijn Binnenmars en Jan Bosch bieden de gids aan wethouder sportzaken van de gemeente Twenterand, Mark Paters.

VV Den Ham viert 75-jarig jubileum

di 12 oktober 2021

VV Den Ham viert een jaar lang feest naar aanleiding van het 75-jarig jubileum. De club, opgericht in 1946, bestaat 75 jaar en heeft de feestweek volgend jaar gepland. Als eerste werd er op zaterdag 25 september, de fraai vormgegeven jubileumgids gepresenteerd.

De jubileumuitgave mag er zijn. Daar is echt werk van gemaakt. Het bureau Stijlgenoten zorgde weer voor de opmaak en de druk van deze gids, Sylvain Poel tekende voor de vele fraaie foto’s, waarmee de Hammer club gelijk weer haar visitekaartje afgeeft.

"De club telt negenhonderd leden, op zesduizend inwoners die Den Ham telt”, schetst voorzitter Dennis Bosch de verhoudingen tussen dorp en vereniging. ”VV Den Ham is in dat opzicht een heel grote vereniging. Desondanks is het altijd die dorpsclub gebleven, ook al zien we rondom wel eens voorbeelden dat het te veel verzakelijkt wanneer een vereniging uit de kluiten groeit”. De pagina met piketpaaltjes geeft de hoogtepunten aan. Zoals op een haar na promotie naar de eerste klasse midden jaren 90 met in die periode voor de clubgeschiedenis een legendarische lichting. Johan Braakman, de gebroeders Kolkman, het levende instituut André Hemmink met 415 officiële wedstrijden in het shirt van Den Ham.


Weinig voorzitters

Opmerkelijk is het aantal van slechts vijf voorzitters in die driekwart eeuw. Daarvan nam Jan Bakker het merendeel van de jaren voor zijn rekening. Bakker was v.v. Den Ham en v.v. Den Ham was Jan Bakker in die jaren. Meer dan 30 jaar hanteerde hij de voorzittershamer. Joop Kleinnijenhuis volgde hem de volgende 18 jaar op als voorzitter en deed de voorzittershamer over aan zijn schoonzoon Dennis Bosch die de club leidt sinds 2015. Dennis Bosch: “Dat wil zeggen, ik ben de voorzitter. We stellen hier heel duidelijk dat iedereen hier op basis van gelijkwaardigheid z’n taken uitvoert. Bij Den Ham staan we op gelijke voet. Dat er in al die 75 jaar maar vijf voorzitters voorbij zijn gekomen heeft daar ook mee te maken. Maar als je het zo op papier ziet staan is het best bijzonder”. Jan Bosch, geen familie van de preses, al 35 jaar bestuurslid bij de Hammer club onder andere belast met de PR was ook tekstschrijver van een paar stukjes in de gids. “En zo zijn er meer die een aandeel hebben in deze uitgave. De gids geeft de geschiedenis van VV Den Ham echt heel mooi weer. Koos Hallink is uiteindelijk de grote kartrekker van dit project, waarbij ook de Hammer Historicus Jan Lindenhovius mag worden genoemd. Ere wie ere toekomt”.


Feest in juni 2022

Eigenlijk had het feest afgelopen zomer al gevierd moeten worden. Dat is een jaar uitgesteld wegens corona en staat nu gepland voor de week van 20 tot en met 25 juni 2022. In aanloop naar dat hoogtepunt organiseert de jubileumcommissie meerdere activiteiten. In oktober een (groot)ouderdag, in november het Oktoberfeest, in december Sinterklaas, in januari het vrijwilligersfeest, in maart een playbackshow en in april een jeugdfeest en partnerdag. In de feestweek eind juni 2022 wordt dan het eigenlijke jubileum gevierd. Door de coronapandemie is het allemaal een jaar uitgesteld, waardoor we nu langer van de voorpret kunnen genieten.