Exoten en inheemsen

ma 11 oktober 2021

Natuur is dynamisch. Ze verandert voortdurend. Dier- en plantensoorten komen op of nemen af. Jaar na jaar. Onder invloed van de klimaatverandering nog sneller dan anders. Er komen vaak ook nieuwe bij. Soms vinden we dat leuk, soms totaal niet. Zie de reacties op de terugkeer van wolf en ooievaar en de komst van de eikenprocessierups.


Als het gaat om dier- en plantensoorten die nieuw zijn in Nederland, heb je twee smaken. De soorten die hierheen komen op eigen kracht, die noemen we inheems. Soorten, door de mens hier gebracht, of dat nu per ongeluk is (via ballastwater van schepen) of expres (voor de jacht, of als huisdier), zijn de exoten. Wolf en processierups zijn dus inheems te noemen, tijgermug, halsbandparkiet en Japanse duizendknoop exoten. Bever, otter en korhoen, die weer zijn uitgezet door de mens, noemen we inheems omdat ze hier van nature al voorkwamen.

Niet elke inheemse soort is welkom, en niet elke exoot is het bestrijden waard. Per slot is ook de fazant ooit voor de jacht door de mens uitgezet. Niet alle exoten kunnen in de Nederlandse natuur overleven. Maar sommige wel, en als ze daarbij zo succesvol zijn dat ze de lokale biodiversiteit bedreigen of anderszins schade veroorzaken, noemen we ze invasieve exoten. De eerste Amerikaanse rivierkreeften ben ik al tegengekomen in de sloten rond mijn huis, en er zijn gebieden waar ze zo talrijk zijn dat ze oevers kapotmaken en het hele water leegeten.


Een quiz:

*Wat is het verschil tussen een wasbeer en een wasbeerhond?

*Welke soorten zijn inheems, welke exoten? 1) Wolf; 2) Grote zilverreiger; 3) Goudjakhals; 4) Turkse tortel; 5) Wespspin; 6) Chinese wolhandkrab; 7) Reuzenberenklauw; 8) Tankmos; 9) Buxusmot; 10) Tijgermug.


Peter Jansen, Milieuraad Den Ham - Vroomshoop,

contact: natuurkijk@gmail.com

Antwoorden: Een wasbeer is een exoot, een wasbeerhond inheems.

1 t/m 5 zijn inheems, 6 t/m 10 exoten.