Afbeelding

Wereldarmoededag en Diaconale zondag

ma 11 oktober 2021 Twenterand

Zondag 7 oktober Diaconale zondag en Wereldarmoededag op één dag. De Diaconale Zondag in Twenterand heeft als thema: Genieten van genoeg. De supermarkt ligt vol met acties van één-plus-één gratis, maar hebben we dat tweede bakje tomaten écht nodig? Of willen we misschien een beetje teveel? 

Het antwoord weten we eigenlijk wel: de arbeider en de schepping betalen de echte prijs. Wat kunnen we voor een ander betekenen laat de volgende tekst mooi zien. ‘Wanneer je de graanoogst binnenhaalt, oogst dan niet tot aan de rand van de akker en raap wat blijft liggen niet bijeen. En wanneer je bij de wijnoogst druiven plukt, loop dan niet alles nog eens na en raap niet bijeen wat op de grond is gevallen, maar laat het liggen voor de armen en de vreemdelingen. Ik ben de HEER, jullie God.’ Leviticus 19:9-10

In Twenterand is al enige jaren een Diaconaal Platform Twenterand (DPT) actief, waarbij alle kerken van Twenterand zijn aangesloten. Samen met de maatschappelijke stichtingen- Manna, Waypoint, BOOT, Steunfonds Vluchtelingenwerk, Leergeld en Voor Elkaar- zetten zij zich in voor de kwetsbare medemens dichtbij, vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid voor de mensen hier in Twenterand. Voorbeeldproject: Juli 2021: 230 vakantietasjes voor kinderen en jongeren die niet op vakantie konden gaan in Twenterand.

Bij diaconie wordt vaak gedacht aan goede doelen ver weg. Maar het is een kerntaak van de kerk om zorg te dragen voor de medemens. De letterlijke betekenis van diaconaat is het zich dienstbaar opstellen, of wat vrijer vertaald is het hulp bieden aan allen die dit nodig hebben. Hulp bieden aan wie geen helper heeft. 

Let wel het hele jaar zijn we actief met de diaconale hulp dichtbij. Hulp voor de medemens die het nodig heeft, hier in Twenterand. Het Diaconaal Platform Twenterand vraagt alle kerken deze zondag daarnaast aandacht te besteden aan het werk van de partners van het DPT, ze komen iets vertellen over hun werk tijdens de kerkdienst. In verschillende Twenterandse kerken zal er die zondag worden gecollecteerd voor het werk van de aangesloten stichtingen binnen dit Diaconaal Platform Twenterand.