Afbeelding

Vragen over energiearmoede in Twenterand

do 7 oktober 2021 Twenterand

De PvdA maakt zich zorgen over het effect van de stijgende energieprijzen op de woonlasten van de inwoners in de gemeente Twenterand. Volgens landelijke gegevens kan de energierekening op jaarbasis oplopen met 400 euro extra kosten voor gas en 150 euro extra voor elektriciteit. De partij stelt het probleem aan de orde in schriftelijke vragen aan B&W.

TNO heeft onderzoek gedaan naar het aantal mensen dat moeilijk kan rondkomen door een combinatie van laag inkomen en hoge (potentiƫle) energiekosten. Dit noemt het TNO energie-armoede. Uit het onderzoek blijkt dat Twenterand negatief scoort als het gaat om het aantal woningen met een lage energiekwaliteit en dit in combinatie dat hier veel mensen met een laag inkomen. Dit vooral het geval in Westerhaar-Vriezenveensewijk. Deze combinatie maakt dat er duidelijk sprake is van een maatschappelijk vraagstuk: energiearmoede.

De PvdA GroenLinks Twenterand is zich ervan bewust dat de oorzaak van deze prijsstijging primair ligt aan mondiale ontwikkelingen waar de gemeente weinig grip op heeft, maar vindt ook dat de gemeente mogelijkheden heeft om de gevolgen voor de inwoners te beperken. En kan daarin ook per kern in Twenterand en wijk focussen waar de problemen het grootst zijn.

Sneller verduurzamen?

De PvdA GroenLinks Twenterand wil daarom van het college weten of de gemeente zicht heeft op de ontwikkeling van de energielasten van haar inwoners? Bijvoorbeeld omdat de gemeente afspraken met energiebedrijven heeft om vroegtijdig te signaleren wanneer inwoners de energierekening niet kunnen betalen? Ook wijst de fractie op het belang van goede afspraken met energiebedrijven voor een realistische betalingsregeling wanneer er een achterstand is. Daarnaast wil PvdA/GroenLinks weten welke mogelijkheden de gemeente heeft om de verduurzaming van bestaande woningen te versnellen in samenspraak met woningcorporatie Mijande en bewoners en of er in de plannen voor verbouw en nieuwbouw verduurzamingseisen zijn opgenomen, zodat woningen duurzamer worden en energielasten betaalbaar zijn. Ook wil de fractie weten op welke manier het duurzaamheidsfonds Twenterand hierin een bijdrage kan leveren.