Ooievaar niet de oorzaak verdwijnen van onze weidevogels

vr 24 september 2021

U hoeft zich niet te schamen als u meent dat de ooievaar schuldig is aan het verdwijnen van onze weidevogels. Dit hardnekkige misverstand kom ik zelfs tegen bij leden van natuurorganisaties.


De meeste ooievaars zijn nu vertrokken naar het zuiden. Alleen de overwinteraars zijn nog in Nederland. U kunt het hele jaar zien hoe hij zijn voedsel verzamelt. Heeft u wel eens een ooievaar door de wei zien rennen om een kuiken van een weidevogel te grijpen? Vast niet, want de ooievaar stapt statig door het weiland, op zoek naar vooral regenwormen, larven, slakken, kevertjes en andere insecten. Het liefst door pas gemaaid land, want daar kan hij zijn eten het makkelijkst vinden. Als hij een kikker, muis of mol tegenkomt zal hij die ook pakken. En een kuiken van een weidevogel pakt hij ook. Maar meestal is deze dan gewond of gedood door de maaier of de schudder van de loonwerker. Normaal is zo'n kuiken te snel voor de ooievaar. Maar landbouwwerktuigen van 10 meter breed die met hoge snelheid door de weides rijden, daar is geen ontkomen aan. Ook een jonge haas wordt niet gespaard door de maaier en zal door de ooievaar worden opgegeten. De ooievaar eet levend voedsel, maar ook aas en afval.

In 2016 en 2017 is in opdracht van Agrarisch Natuur Collectief Noordwest Overijssel onderzoek gedaan in 3 weidevogelgebieden waar ook ooievaars broeden. Bij 140 nesten van weidevogels zijn camera's geplaatst om predatie vast te stellen. Uitkomst van het onderzoek: ooievaars hebben geen enkel nest leeg geroofd. Andere onderzoeken bevestigen dit beeld. 

Wie meer over de ooievaar wil weten: ga naar de sites van STORK, SOVON of de Vogelbescherming. Of beter nog: ga met een verrekijker het veld in en geniet van deze prachtige dieren die ook in onze gemeente Twenterand het hele jaar te zien zijn.


Wim Hilderink

Milieuraad Den Ham-Vroomshoop, contact: natuurkijk@gmail.com