Afbeelding

Dag van de witte stok

di 28 september 2021 Twenterand

‘De Dag van de Witte Stok’. “Nooit van gehoord”, zult u misschien denken en dat kan goed kloppen, want er is in de gemeente Twenterand nog niet eerder aandacht voor geweest. Op de Internationale Dag van de Witte Stok vragen blinden en slechtzienden wereldwijd aandacht voor hun positie in het verkeer. In samenwerking met Evenmens Twenterand is een programma opgesteld voor 15 oktober. 

Het initiatief voor deze speciale dag komt van Jeanet Kikkert uit Vriezenveen. Zij is zelf slechtziend, heeft hiervoor revalidatie gevolgd in Apeldoorn en vraagt zich af of er in haar eigen gemeente geen mensen zijn die blind of slechtziend zijn. Jeanet zou graag in contact komen met lotgenoten. “Wij begrijpen elkaar omdat we in hetzelfde schuitje zitten. Misschien kunnen we elkaar tips geven of elkaar opbeuren met grappen en samen één stem laten horen om begrip te krijgen voor onze eigen veiligheid?”, vraagt Jeanet zich af.

Het programma

Wethouder Harmsen haalt Jeanet op 15 oktober om 10.30 uur op van huis. De wethouder krijgt haar verduisteringsbril op en mag met de witte stok naar het gemeentehuis lopen. Daar zijn geïnteresseerden, waaronder andere slechtziende mensen, aanwezig om onder het genot van een kop koffie elkaar te ontmoeten. Gemeenteraadslid Jeannette Jager en Jan Vrielink van de adviesraad sociaal domein gaan deze dag ook samen met een slechtziend persoon wandelen rondom het gemeentehuis.

Jeanet Kikkert heeft ook al contacten binnen de oogvereniging en is voornemens om een Oogcafé in Twenterand op te richten: een bijeenkomst voor mensen die interesse hebben in slechtziendheid of het zelf ervaren, met soms een onderwerp, al naar gelang behoefte.

Kunt u de 15e niet aanwezig zijn, maar bent u wel geïnteresseerd? Of heeft u affiniteit met deze doelgroep en zou u willen ondersteunen in het opzetten van het Oogcafé als vrijwilliger, neemt u dan contact met Jeanet Kikkert. Stuur een email naar: jdkikkert74@gmail.com.