Afbeelding

Toppers

di 21 september 2021

Ik had een gehandicapte vader. Niet dat ik als kind door had dat hem iets mankeerde, maar andere kinderen waren zo aardig mij daarop te wijzen. Echter, hij voldeed aan alle kwalificaties waaraan een vader moest voldoen, hij was aardig, had humor en gaf me het gevoel dat ik er mocht zijn. Voor mij bestond de handicap niet. Hij was een topvader. 

Als ik aan Jennette Jansen denk ontstaat in de eerste plaats bij mij het beeld van de topsportster. In gedachten zie ik haar langs racen als ze traint. Topsport vraagt om discipline, doorzettingsvermogen en moed. Zij voldoet aan al die kwalificaties, al vele jaren lang. Topprestaties van dit kaliber zie je zelden. En dus heeft Twenterand Jennette Jansen zeer terecht de verdiende titel 'ereburger’ verleend. Waar mijn vader er in de jaren 60 op vooruitging, is het nu de laatste jaren veel slechter geworden voor mensen met een handicap. Er is sterk gesleuteld aan hun inkomen, daarmee ook aan hun pensioen en aan de gelijke rechten vergeleken met andere burgers in de maatschappij. Hoewel inclusiviteit met de mond wordt beleden, is de rechtspositie van met name de jongere gehandicapten onder de maat. Een volwaardig bestaan waarin in de eerste plaats wordt gezien wat en wie je bent, wat je drijfveren zijn en je ambities en pas daarna dat je die combineert met een handicap zou meer recht doen. Een volwaardig bestaan vraagt ook om een volwaardig inkomen. 

Kortom, het gaat in mijn ogen om kwalificeren in plaats van diskwalificeren. Vanwege deze bewezen kwaliteiten is Jennette een topper. Ik zou zo graag heel veel mensen gunnen om een topper te kunnen zijn.

Anneke Beukers