Afbeelding

Prima weer tijdens begin herfst

di 21 september 2021

Gisteren begon de astronomische herfst in ons land. Het typische herfstweer met regen en wind is er voorlopig niet bij. Het weer behoudt eerder zijn nazomerse trekjes de komende tijd. Tot en met het aanstaande weekend blijven de temperaturen prima op peil in het Torengebied en blijft het meestentijds droog.


Deze woensdag geeft ook al ruim 20 graden en tijdens het weekend zal dat ook zo zijn. Op donderdag schampt een belegen storing het noordwesten van het land. Dit vertaalt zich in wat meer wolkenvelden, iets meer wind en tijdelijk een lagere middagtemperatuur. Ook zou er op zondag wat regendreiging kunnen in zitten als een oceaanstoring andermaal een poging waagt om z’n invloed tot in het Noordzeegebied uit te breiden. De vraag is of het lukt? Waarschijnlijk blijft de lichte regen beperkt tot het noorden van het land.


Aanvankelijk zag het er naar uit dat het weer vanaf nu zou omslaan naar flink wisselvallig. Toch zie je dat deze depressieontwikkelingen op de dagelijkse weerkaarten dan weer worden ingehaald door uitbreiding van hoge druk. De hele maand september tot nu toe zit het wel snor met die hoge druk. Dit zorgt er mede voor dat het uitermate droog is gebleven in het land. Op sommige stekken in de noordelijke randstad is nog maar 1-2 millimeter regen gevallen tot vandaag. Ook in Noordoost-Nederland wordt september (zeer) droog.


Veel water komt er dus (gezien de best puike vooruitzichten niet meer bij komende week.


Opvallend in sommige tuinen is de al behoorlijke bladval van vooral de berkenbomen. De kans is tamelijk groot dat juist de droogte het veelal vergeelde loof extra vroeg doet loslaten.

Voor de komende week maken voornamelijk hogedrukgebieden nog de dienst uit, dus het acceptabele septemberweer houdt waarschijnlijk gewoon aan in de Benelux. Het Amerikaanse weermodel komt zelfs met de traditionele zomerwarmte in de eerste oktoberweek. Niet zelden komen maxima tot bij de 27-28 graden voor in de eerste fase van oktober. In 1985, 1986, 2001 en 2011 was dat ook het geval. 

Marc Putto

www.weerprimeur.nl

Afbeelding