Afbeelding

Vragen over hoge winsten zorgorganisaties

ma 20 september 2021 Twenterand

PVV Twenterand wil van het college weten of de gemeente inzicht heeft in de hoeveelheid winst die zorgbureaus maken op diensten die zij in Twenterand aanbieden. Dit naar aanleiding van een onderzoek van Follow the Money waaruit blijkt dat er zorgaanbieders zijn die onwaarschijnlijk hoge winsten maken, die niet in verhouding staan tot de omzet. PVV wil weten of de ook in Twenterand hoog oplopende zorgkosten het gevolg kunnen zijn van hoge winsten voor zorgaanbieders.

Veel gemeenten hebben het financieel zwaar vanwege de oplopende zorgkosten, met name voor jeugdzorg. Onderzoekplatform Follow the Money deed onderzoek onder gemeenten naar de wijze waarop die samenwerken met zorgorganisaties. Uit het onderzoek kwam onder meer naar voren dat er bonafide zorgorganisaties zijn die woekerwinsten maken die niet in verhouding staan tot de omzet. Dit was met name het geval bij eenmanszaken, 1 directeur-eigenaar met personeel in dienst. Ook blijkt het voor te komen dat zorg-bv’s voor veel geld bedrijfspanden huren van bv’s van dezelfde eigenaar als de zorg-bv.

De PVV vindt het onwenselijk dat de kosten in de (jeugd)zorg oplopen door deze woekerwinsten en vraagt aan B&W of zij het mogelijk achten dat de kosten voor de jeugdzorg te hoog zijn doordat zorgorganisaties hoge winsten maken. Ook wil de PVV weten met hoeveel zorgorganisaties Twenterand zaken doet en welke rechtsvormen die organisaties hebben. Verder vraagt de PVV of de gemeente de jaarrekening die de zorgorganisaties moeten publiceren goed bekijkt en of daarbij ook gelet wordt op de winsten die de organisaties maken. Zijn er bijvoorbeeld bedrijven die de winst kunstmatig laag houden, bijvoorbeeld door dure panden te huren of te kopen? Controleert de gemeente ook of organisaties panden huren die zij zelf in eigendom hebben? En wordt de boekhouding van eenmanszaken wel eens bekeken? Verder vraagt de PVV wat er gebeurt als er, naar aanleiding van controle van een boekhouding of jaarrekening, discussie over de cijfers ontstaat en wat daar dan doorgaans de uitkomst van is.