Op voorgrond van links naar rechts, Charlot Vellener, trainer-coach Petra Groenland en Lisanne Baak.
Op voorgrond van links naar rechts, Charlot Vellener, trainer-coach Petra Groenland en Lisanne Baak. Niek Erents

Team Eurosped klaar voor nieuw seizoen eredivisie

wo 22 september 2021 Twenterand

Op zaterdag 2 oktober begint voor de volleybalsters van Team Eurosped uit Vroomshoop het nieuwe seizoen in de eredivisie. Met een relatief jonge maar getalenteerde selectie mikt de vereniging op een plek bij de bovenste acht teams, die in de tweede helft van de competitie gaan strijden om de titel.

Als de competitie straks van start gaat zit er weer volop publiek op de tribunes, voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis. “We hebben er lang naar uitgekeken weer te kunnen spelen met publiek”, zegt spelverdeelster Charlot Vellener. “Het geeft je zo’n boost, die fanatieke fans met hun trommels zijn echt een steun in de rug. Als dit publiek achter je staat is eerste punt al binnen, voor er een bal gespeeld is”. Lisanne Baak, middenblokkeerster, moet dat nog ervaren: “Ik speel sinds vorig jaar bij Eurosped maar ik heb hier nog geen wedstrijd met publiek meegemaakt. Ik ben erg benieuwd naar die betrokkenheid van de fans, ik wil het nu wel graag beleven”.

In vergelijking met vorig seizoen kent de selectie de nodige mutaties, maar de kern van het team is intact gebleven. Voor de posities waarop wel speelsters zijn vertrokken zijn veelal jonge getalenteerde speelsters aangetrokken. Die moeten uiteraard worden ingespeeld. “Dat gaat met wisselend succes”, zegt trainer-coach Petra Groenland. “Je wilt als trainer altijd dat stappen sneller gezet worden, dat de pieken langer aanhouden. De meiden halen allemaal een hoog niveau, maar daar moeten ze nog stabieler in worden. Daar moeten we nog hard mee aan de slag”. Baak vult aan: “Stabieler worden heeft ook te maken met een stukje ervaring opdoen. Ik ben iets ouder dan het gemiddelde in ons team, neem ervaring mee en hoop daarmee te kunnen helpen in de ontwikkeling van jonge meiden”.

Trainerswissel

In april van dit jaar nam Team Eurosped afscheid van trainer Jan Berendsen en coach Diane Rademaker en werd Groenland aangesteld als trainer-coach. Baak: “Berends heeft hier jaren training gegeven en hele goede dingen gerealiseerd. Hij is ook een echte jeugdopleider. Petra is een trainster met een heel ander karakter: ze is fanatiek, voor fysiek hard trainen, maar met oog voor persoon achter de speelster. De stichting heeft er goed aan gedaan om na die jaren een heel ander type neer te zetten”. Vellener: “Ik heb van Jan Berends veel geleerd, van elke andere trainer leer je iets nieuws. Ik ben blij dat ik nieuwe dingen kan leren”. Groenland: “Ik ken Jan als coach van tegenstander. Hij is inderdaad heel goed met jeugd, heeft echt een neus om talent te herkennen en naar het team te halen. Ik denk dat wij beiden passie hebben voor volleybal, maar we uiten het verschillend”.

Kampioenspoule

Waar Team Eurosped dit seizoen staat ten opzichte van de concurrentie is vooraf uiteraard lastig te zeggen. Niettemin is de doelstelling duidelijk. “De vier sterkste ploegen zijn we in oefenwedstrijden tegengekomen. Als ik daarop af ga denk ik dat een plek bij de eerste acht haalbaar is”, zegt Groenland. Die plek is belangrijk omdat na het eerste deel van de competitie een scheiding wordt aangebracht. De acht hoogst geklasseerde teams spelen daarna in een poule om het kampioenschap, de onderste acht teams gaan spelen voor klassenbehoud.

Vellener verwacht een interessante competitie: “Apollo en Zwolle hebben hun selectie nagenoeg intact gehouden en zijn samen met Sneek favorieten voor de titel. Die strijd kon wel eens interessanter worden dan in vorige jaren. En een verrassing kun je nooit uitsluiten, zeker niet met de nieuwe competitieopzet. In de kampioenspoule geldt nu een knock-outsysteem, net als in bekertoernooien. Daarin heb je altijd een underdog die kan stunten. Misschien krijgt de competitie wel een heel verrassend slot”.

Maak kennis met het team

Op maandag 27 september vindt de teampresentatie plaats in de theaterzaal van Het Punt in Vroomshoop. De teamleden verheugen zich op de kennismaking met sponsors en publiek. “Vorig jaar was de presentatie digitaal, dit is natuurlijk veel mooier”, zegt Baak. “Ik ben blij dat het weer fysiek kan. Het lijkt me mooi om te zien wie er allemaal achter deze club staan”. De presentatie begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Geïnteresseerden zijn van harte welkom.