Natuur via de app

di 14 september 2021

Ik ben nooit zo van de appjes geweest op mijn telefoon. Tot de weerapps kwamen. En daarna de soortherkenningsapps. Die laatste hebben wel wat toegevoegd aan mijn natuurbeleving. Ik kan ze daarom van harte aanraden.


Ik gebruik er twee: eentje om vogelgeluiden te herkennen, en één om planten te herkennen. Om met die laatste te beginnen: mijn plantenkennis is vrij beperkt, en als ik nu in het veld (maar net zo goed in de tuin) een plantje of bloemetje tegenkom dat me nieuwsgierig maakt, pak ik mijn telefoon erbij. En open de app, maak een fotootje, geef aan of hij het blad of de bloem moet herkennen, en voilà: zenegroen, brunel, slangenkruid of hazenpootje geven hun prachtige namen prijs.

Maar leuker nog vind ik de vogelgeluidenherkenningsapp. Ik gebruik die van BirdNet (en voor de planten PlantNet), maar er bestaan er nog veel meer. Zo werkt het: je hoort een vogel zingen of roepen en opent de app. Die begint dan meteen de omgevingsgeluiden op te nemen en geeft een grafische weergave ervan. Je ziet het geluid van de vogel als een uithaal of triller voorbijkomen. Dat stukje kun je dan selecteren en laten analyseren. De app zegt dan welke vogel hij denkt dat het is, met de waarschijnlijkheid erbij. Je kunt doorklikken op het plaatje voor meer informatie. Hoe mooi is dat!

Zo heb ik deze zomer tot mijn plezier onder andere de spotvogel, de tuinfluiter, de grasmus en de Cetti’s zanger geïdentificeerd. Ook als je ze niet kunt zien in het struweel, dat is het fijne eraan. Voorwaarde is wel dat er niet te veel achtergrondgeluid is. Dus geen harde wind, ruisende bomen, voorbijkomende auto’s of gepraat van mensen.

Op deze manier bestaan er apps voor het herkennen van insecten, bomen, paddenstoelen, noem maar op. Techniek in dienst van de natuurbeleving.

Dataroaming aanzetten en aan de slag!


Peter Jansen,

Milieuraad Den Ham-Vroomshoop,

contact: natuurkijk@gmail.com