Afbeelding
G. Brokelman

Twenterand in de ban van theaterspektakel Harmonie!

di 14 september 2021 Twenterand

Zeven theatervoorstellingen, honderden amateurs uit de regio, tientallen professionals, 3.600 bezoekers begroot. Vriezenveense Harmonie laat geen gras groeien over het feit dat ze vorig jaar 100 jaar bestond. De vereniging viert dit bijzondere jubileum met het theaterspektakel ‘Harmonie!’ dat vrijdag 10 september jl. werd afgetrapt tijdens de uitverkochte première. De dag waarnaar de gehele productie reikhalzend uitkeek na maandenlang auditeren en repeteren. 

De onzekerheid die nog steeds heerst binnen de culturele sector weerhield de organisatie niet om door te gaan. Integendeel. De schouders eronder met elkaar en gaan. Gemeente Twenterand gaf een paar weken geleden groen licht en toen restte nog maar één ding: de puntjes op de i zetten. Op naar 10 september, de premièredag. Het doorzettingsvermogen, de positieve instelling en de wil om er iets magisch van te maken met het hele team werd eindelijk beloond. Dat het publiek lyrisch was over het gehele plaatje, was voor de productie dé kers op de taart en daarop volgden afgelopen weekend twee voorstellingen die wederom lovend door het publiek werden ontvangen. De parkeerplaats van Sportpark Het Midden is tot in elke detail omgetoverd tot een theaterterrein en doet het publiek verwonderen. 

Een kleine 600 bezoekers was per avond/middag aanwezig bij de eerste voorstellingen van het theaterspektakel afgelopen weekend. Voorafgaand koos het publiek voor een plek op de tribune van West of Oost of gaf men aan geen voorkeur te hebben. De strijd tussen Oost en West (een belangrijke rode draad van het verhaal van Harmonie!) was ook bij de bezoekers voelbaar. Op een gekscherende manier, want eenmaal op het theaterterrein was saamhorigheid het enige wat nog telde en voelde men zich verbonden. Met elkaar als bezoekers, met het verhaal dat voor de meesten een feest der herkenning was of met de cast omdat het ene nichtje of neefje stond te schitteren op het toneel. Harmonie! leeft in Twenterand en dat zag de organisatie afgelopen weekend terug in de kaartverkoopcijfers die een enorme sprint nam. Op zondag waren er nog slechts 230 tickets verkrijgbaar, maar deze vlogen in raptempo over de toonbank. Daarmee is Harmonie! volledig uitverkocht voor het komende weekend. Daar durfde de productie een aantal maanden geleden alleen nog maar van te dromen. Reacties als: “Wij zijn gisteren naar het theaterspektakel geweest. Wat geweldig! Wat is er veel werk verzet om dit voor elkaar te krijgen. Het was genieten van begin tot het eind met als slotstuk het vuurwerk.” bereikten de productie na afloop massaal en bevestigen het succes van dit grootse jubileumfeest. Zelfs een aantal bezoekers kwam van heinde en verre (lees: Zeeland, Castricum, Amsterdam en Groningen) en vond het elke gereden kilometer meer dan waard. 

Harmonie! was al een succes, want de weg ernaartoe heeft zoveel teweeg gebracht in het dorp en ver daarbuiten. Ondernemers die graag hun steen bijdroegen en -dragen, vrijwilligers die de mouwen opstroopten en -stropen, twee bewoners van De Vriezenhof die voor ons aan het breien zijn geslagen en alle andere betrokkenen die samen werk(t)en naar iets onvergetelijks. Dat alle kaarten verkocht zijn, gaf de laatste bevestiging dat Harmonie! wordt omarmd. Precies zoals de productie het maanden geleden had bedoeld. Harmonie! wordt nog opgevoerd op 16, 17 en 18 september in Vriezenveen. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding