DETO onderuit tegen angstgegner Buitenpost

zo 12 september 2021 Twenterand

DETO reisde zaterdag 11 september als gedeeld koploper af naar het Friese Buitenpost voor het treffen met de plaatselijke vv Buitenpost. De vraag was of DETO nu eens een keer zou kunnen winnen van de Friezen, die de afgelopen jaren steevast een directe concurrent waren van DETO onderin de hoofdklasse en waar DETO nimmer van wist te winnen. Maar door de twee voortijdig afgebroken corona seizoenen is niets meer hetzelfde in de hoofdklasse en stonden er twee behoorlijk gewijzigde teams aan de aftrap ten opzichte van voorgaande edities.

DETO trainer Hennie in ’t Hof begon de wedstrijd met veel aanvallend ingestelde spelers in de basis elf. Ten opzichte van de winstpartij tegen Eemdijk was Coplan Soumaoro met een lichte kwetsuur op de bank gebleven ten faveure van aanvaller Bas Postma. Hoeseb Yakob mocht blijven staan in de defensie en daardoor zat ook Mert Baglar op de bank.

Het eerste wapenfeit van de wedstrijd kwam op naam van DETO toen Melvin Degenaar een hoekschop op fraaie wijze inkopte, de keeper kansloos liet, maar de bal door een verdediger van de doellijn werd gehaald. Ook de gastheren lieten zich niet onbetuigd en hielden DETO knap onder druk. In de 24e minuut leidde dit tot een doelpunt voor Buitenpost, echter de arbitrage keurde deze af wegens buitenspel. Ook DETO kende nog enkele kansjes. Zo werd een kopbal van Postma na een vrije trap ternauwernood gered door doelman Van der Meulen van Buitenpost en kwam Ferdi ter Avest een teenlengte te kort om een steekpass tot doelpunt te promoveren. Ook DETO doelman Roberto Stopel kon in de eerste helft zijn kwaliteiten tonen want hij moest tot twee keer toe met een geweldige safe ingrijpen om een achterstand voor DETO te voorkomen.

In de tweede helft probeerde In ’t Hof meer balans in de ploeg te krijgen door Soumaoro in te brengen voor Postma. Deze wissel bracht meer power en balans op het DETO middenveld dat in de eerste helft moeite had met de hoge druk en het krachtvoetbal van Buitenpost. Al snel in de tweede helft moest Stopel er weer aan te pas komen om een geweldige pegel van Mark van der Meer onschadelijk te maken. DETO leek gaandeweg de tweede helft wat beter in haar spel te komen, maar telkens smoorden aanvallen vroegtijdig in de Friese muur. Het laatste kwartier probeerden beide ploegen om er een driepunter van te maken. Buitenpost was in de 76e minuut het dichtst bij toen Stopel wederom een schot tot hoekschop verwerkte en Buitenpost uit deze hoekschop op de paal kopte. Was hier sprake van het spreekwoordelijke geluk van de koploper? Uiteindelijk niet, want bij een uitbraak van Buitenpost in de 85e minuut werd Buitenpost aanvaller Erolind Derguti binnen de beruchte lijnen aangetikt door Hans Matti, waarna scheidsrechter Meilink niet anders kon dan naar de stip wijzen. Good-old Robin Huisman de Jong wist hier wel raad mee en schoot de penalty strak in de hoek: 1-0. DETO probeerde vervolgens nog met man en macht om er een puntje uit te slepen, maar verder dan een gevaarlijke kopbal van Tom Koelman die net naast het doel verdween kwam de ploeg niet. En leed DETO opnieuw een nederlaag in Buitenpost zoals vaker. Buitenpost heeft zich voor DETO inmiddels ontwikkeld als heuse angstgegner. Aan DETO de opdracht om dit in de thuiswedstrijd later dit seizoen voor eens en altijd ongedaan te maken.

Maar eerst wacht zaterdag 18 september koploper Urk op sportpark Het Midden. De club uit het vissersdorp staat sinds deze zaterdag als enige nog ongeslagen bovenaan in de hoofdklasse B met 9 uit 3. Kan DETO zaterdag de zure nederlaag van Buitenpost wegspoelen door de koploper pijn te doen? We gaan het zien, zaterdag 18 september in Vriezenveen. Aftrap 14.45 uur.