Afbeelding

Opening Monumentendag en Het Van Dam orgel in Het Anker

za 4 september 2021 Twenterand

Op 11 september wordt, omlijst met muziek, om 10.00 uur  Monumentendag 2021 geopend door wethouder Koster in KC Het Anker in Vroomshoop.

Na de opening wordt aandacht besteed aan het jubilerende Van Dam orgel. Mede door een schenking van de  ’Rusluie’ uit St. Petersburg (400 roebel) kon het orgel gebouwd worden. De keus viel op de gerenommeerde orgelbouwer Van Dam uit Leeuwarden.

In 1899 was het orgel gereed en kon het  in gebruik genomen worden. Daarvoor, van 1870 ( het jaar dat het kerkgebouw in gebruik was genomen) werd tot 1899 de gemeentezang begeleid door een harmonium. In 2001 werd het orgel gerestaureerd en uitgebreid met een nevenwerk en een vrij pedaal. Het nevenwerk bestaat uit origineel pijpwerk van Van Dam, uit niet meer in gebruik zijnde  orgels van zijn hand. Het orgel in het KC Het Anker is een instrument met een warme, volle klank, uitermate geschikt voor begeleiding van de gemeentezang en het spelen van orgelliteratuur. Het is een van de mooiste orgels in de regio. In 2019 bestond het orgel 120 jaar. Door Covid 19 werd het jubileum uitgesteld. Nu wordt daar, tijdens de opening van Monumentendag, aandacht aan besteed door de onthulling van een plaquette en orgelspel door organist Jan Labrijn. Belangstellenden zijn van harte welkom. Aanmelding voor de opening is nu niet nodig.