Afbeelding

Het oude slagenlandschap bij het Veenschap in Vriezenveen

ma 6 september 2021 Twenterand

Op zaterdag 11 september van 10.00 tot 16.00 uur is er aandacht voor de ‘open dag Overijsselse natuurinitiatieven’. U kunt een wandeling maken door het oude slagenlandschap. De start is n de buurt van Paterswal 11 in Westerhaar-Vriezenveensewijk op de hoek van Paterswal en Hazenpad nabij Veenmuseum. Parkeren kan langs het Hazenpad. Daar wandelt u de zandweg in, het Hazenpad.

Noordelijk van Vriezenveen is tijdens de ruilverkaveling een deel van het oude slagenlandschap bewaard gebleven. Het is nog steeds een waardevol voorbeeld van een bovenveense ontginning: ontgonnen land bovenop een nog aanwezig dik veenpakket. 

Het noordelijke deel langs het Hazenpad waar nog lang kleinschalig turf is gestoken door particulieren was bijna geheel met berken dichtgegroeid. Door samenwerking van een particulier initiatief en de KNNV werd 12 hectare aan bomen weggehaald. Dit zorgde voor open plekken met belangrijke vegetatie. Ook de vereniging ‘Het Veenschap’ zet zich in voor het openhouden van ontboste delen. De vereniging heeft ook een schaapskooi gerealiseerd bij het terrein van het Veenmuseum aan de Paterswal.

Van 10.00 tot 16.00 is er iemand aanwezig om meer over het gebied te vertellen. Verken het gebied met een korte routebeschrijving of het wandelboekje van KNNV: de route is 3-4 kilometer. Doe een lange broek en wandelschoenen aan als je het gebied gaat bezoeken! Tip: deze locatie is goed te combineren met een bezoek aan vogelwerkgroep Geesteren.

Meer is te vinden op de informatiepagina https://www.natuurenmilieuoverijssel.nl/natuurinitiatievendag-11-september/