Afbeelding
G.Brokelman

Mooie woorden

wo 8 september 2021 Twenterand

De Nederlandse taal kent veel opvallende woorden. Woordenboek De Dikke van Dale kiest elk jaar het Woord van het jaar, en dan kom je bijzondere namen tegen als bokitoproof, ontvrienden, selfie, sjoemelsoftware, treitervlogger, boomer en vorig jaar natuurlijk de anderhalvemetersamenleving. Influencers, in allerlei vormen en gedaantes, hebben nogal eens invloed op de keuze van het woord van het jaar. Ikzelf zou natuurlijk ‘boomer’ nooit tot woord van het jaar hebben gekozen, maar ik ben dan ook geen influencer, maar wel een boomer.

Ook het Genootschap Onze Taal houdt zo’n verkiezing. Dat leverde de afgelopen jaren eveneens een mooi lijstje op met woorden als twitteren, weigerambtenaar, plofkip, participatiesamenleving, brexit, laadpaalklever en vliegschaamte. Denk een paar jaar terug in de tijd, met deze woorden in het achterhoofd, en het verleden gaat weer leven.

Het online Tijdschrift voor Neerlandistiek ging op zoek naar onze lievelingswoorden. Gezellig stond bovenaan, op de voet gevolgd door lieveheersbeestje. Op ruimere afstand volgden bijvoorbeeld uitwaaien, paraplu, bromfiets, uitbuiken, geroezemoes, sinaasappelsap, madelief, vlinder, lucifer, ooievaar, stroopwafel. Mensen die Nederlands niet als moedertaal hadden noemden woorden als knutselen, knuffelen, worstelen, komkommer, kakkerlakken, sinaasappel, achtentachtig, bagagedrager, paskamer, paardenbloem, poffertjes, snoepje en snelheid. 

Ikzelf kies voor ‘vertroetelen’ als woord van het jaar 2021. Dat is een mooi woord, zoals ik de afgelopen tijd persoonlijk heb mogen ervaren.