Leve Natuurmonumenten en ook Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel!

vr 27 augustus 2021

Op 5 mei 2021 stond naast onze column in deze krant een "Politiek Lokaal" stuk van PVV’er Veltmeijer. Ik wil niet te ver ingaan op zijn tirade, maar het was wel wrang hoe hij de natuur- en milieuorganisaties ‘duistere clubjes’ noemde die van alles zouden bekokstoven, geheel tegen de zin van de gewone burger. Alsof de ‘gewone burger’ niet enorm graag van de natuur geniet.

In het voorjaar was ik in de vogelkijkhut Ottershagen bij Tilligte. Je kijkt je ogen uit aan de vogelrijkdom. Dankzij Natuurmonumenten. Een stuk weiland aan de naastgelegen Dinkel, die daar als een kanaal tussen twee dijkjes stroomt, zou ideaal zijn om de rivier meer ruimte te geven en de natuur verder te versterken. Maar de boer wil niet verkopen en daarom is het kaal raaigrasland. 

Ingrepen door natuurbeheersorganisaties stuiten vaak op weerstand. Vooral de grootschalige boskap heeft de laatste jaren voor verontwaardiging gezorgd. Maar als de machines weg zijn en de natuur mag weer zijn gang gaan, zie je na korte tijd vaak al de positieve resultaten. Ook ik moest even slikken toen het Landschap rond de zandverstuiving bij Beerze de boseilandjes en bosranden weghaalde, maar wat je er nu ziet is een indrukwekkend open stuifzandlandschap, leuk voor natuur én mens. 

Idem bij de houtkap in de Engbertsdijksvenen, het Zandstuvebos, Eerder Achterbroek, de Sahara, de Lemelerberg. De beschuldiging dat het alleen te doen was om het hout te verkopen aan biomassacentrales, is vals. Meer landschappelijke variatie en biodiversiteit, daar gaat het om. Zonder beheer zouden deze gebieden dichtgroeien met bos, door de stikstof nog sneller dan anders. En dan konden we niet genieten van de heide op de Heuvelrug, de vergezichten in de Engbertsdijksvenen, de meanderende Regge of de zandverstuivingen in de Ommer bossen. Hulde dus aan de natuurprofessionals!


Peter Jansen,

Milieuraad Den Ham-Vroomshoop,

contact: natuurkijk@gmail.com