Potgrond en het klimaat

vr 13 augustus 2021

Het gebruik van potgrond draagt bij aan de opwarming van de aarde. Dat komt omdat het grootste deel van potgrond bestaat uit turf dat wordt afgegraven in nog levende veengebieden. Levend veen neemt enorme hoeveelheden CO2 op uit de lucht. De vernietiging van veengebieden wereldwijd draagt 5 tot 7% bij aan de CO2 uitstoot, dat is twee keer zoveel als al het vliegverkeer. 

En dan te bedenken dat turf een dode stof is, zurig en zonder voeding. Door meststoffen toe te voegen wordt turf geschikt gemaakt voor planten. Na drie maanden is de toegevoegde voeding op. Waarom gebruiken we deze klimaatopwarmende fossiele grondstof? De consument omdat hij niet beter weet of omdat alternatieven onbekend zijn. De tuinbouw omdat het goedkoop is. De gevolgen van de opwarming van het klimaat, nu nog op kleine schaal, hebben we de afgelopen maand kunnen zien met hittegolven en bosbranden in Canada, de VS, Rusland en China. En dichter bij huis in Italiƫ, Griekenland en Turkije en met de overstromingen door abnormale regenval in Duitsland, Belgiƫ en in ons eigen Limburg.


Nederland is de grootste gebruiker van turf in Europa. Jaarlijks importeren we 4,7 miljoen m3, vooral voor de tuinbouw. In 2011 schreef de WUR (Wageningen Universiteit & Research) in opdracht van de overheid een rapport over deze kwestie. Tot nu toe is daar niets mee gebeurd. In Nederland bestaat 84% van het gebruikte tuinbouw groeisubstraat uit turf. In Zwitserland is dat 4%. In Engeland is de helft vervangen door andere grondstoffen en wordt het in 2024 verboden voor particulieren. In Duitsland zijn overal alternatieven te koop. Op de website turfvrij.nl staat een aantal merken en winkels in Nederland waar vervangende producten te koop zijn. U kunt zelf goede potgrond maken door het gebruik van bladaarde, compost, wormenmest of een mengsel van lokaal geproduceerde houtsnippers en mest.

Wim Hilderink, Milieuraad Den Ham-Vroomshoop

contact: natuurkijk@gmail.com