Afbeelding

Onderzoek borstkanker op nieuwe locatie

vr 13 augustus 2021 Twenterand

Vanaf 21 augustus worden cliënten uit Vroomshoop woonachtig in de postcodegebieden: 7681, 7686 en 7687 uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek borstkanker in Den Ham. Het mobiele onderzoekscentrum staat op de parkeerplaats achter café/restaurant De Beuk, Dorpstraat 7 in Den Ham.

In andere jaren werd voor het bevolkingsonderzoek gebruik gemaakt van een standplaats in Vroomshoop. Dit jaar vindt de screening echter plaats in een andere periode en voor die dagen had de gemeente voor deze locatie al vergunningen verstrekt voor andere evenementen, waardoor moest worden uitgeweken naar Den Ham.

Tijdelijk niet elke twee jaar

Vanwege een tekort aan personeel is het voorlopig niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog verder opgelopen. Daarom is besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Het later uitnodigen zal enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en er voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid, worden de cliënten weer iedere twee jaar uitgenodigd.

Gelijk aanbod

Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn. Dat is op dit moment niet het geval. In de ene regio moeten vrouwen (veel) langer wachten op het borstonderzoek dan in een andere regio. Om de verschillen te verkleinen, kan het zijn dat het onderzoek op een andere locatie plaatsvindt. Het kan ook zijn dat de cliënt langer moet reizen naar het onderzoekscentrum.

Overdekte wachtruimte

Bevolkingsonderzoek Oost heeft een overdekte wachtruimte naast het mobiele onderzoekscentrum in Wageningen. Deze wachtruimte, een zogenaamde cabin, biedt ruimte voor cliënten om overdekt te wachten. Vanwege de 1,5 meter regel is dit namelijk niet mogelijk in de wachtkamer van het mobiele onderzoekscentrum. Heeft u een afspraak gemaakt, dan vragen we u om vijf minuten voor uw afspraak aanwezig te zijn. Bij aankomst wordt u opgewacht door een hostess die u begeleidt.

Bevolkingsonderzoek

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker.

Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. De foto’s worden gemaakt door speciaal opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Meer informatie

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker vindt u op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl. U kunt ook bellen met onze informatielijn, bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur via 088-1186 300.